vrijdag 2 maart 2018

Zijn wij voedsel?

WeAreFood! is de kreet waarmee het bestuur van de provincie Noord-Brabant internationaal reclame voor Brabant probeert te maken. Ondernemingen in Brabant zijn inderdaad meesters in het, vooral grootschalig intensief, invoeren, produceren, transporteren, bewerken, verkopen en exporteren van voedsel in velerlei vormen.

Langzaam dringt tot bestuurders op gemeentelijk en provinciaal niveau door dat overal in de provincie zeer ingrijpende veranderingen nodig zijn om Brabant ook in de toekomst een nuttige rol te laten spelen op het wereldniveau. Het is de vraag of een reclame actie bijdraagt aan dat veranderingsproces.


Uit de site ‘Foodup! Brabant’

“Brabant is sterk in agrofood, van grond tot mond. Met ‘WeAreFood 2018’ zetten (het bestuur van) de provincie en AgriFood Capital dat in de spotlight. Samen met ondernemers geven we nieuwe ideeën voor duurzaam en gezond voedsel een impuls. Met een publieksprogramma laten we zien dat het in Brabant nú al goed eten is.”

Regio van de gastronomie

“Brabant maakt deel uit van een netwerk van Europese regio’s die het thema gastronomie en duurzaam en gezond eten op de internationale agenda willen zetten. Binnen dit netwerk is Brabant in 2018 genomineerd als Europese regio van de Gastronomie. WeAreFood! is daar de invulling van.”

Duurzaam

“Duurzaam geproduceerd, gezond en lekker. Het voedselsysteem zoals het zich in de vorige eeuw heeft ontwikkeld is niet te handhaven in de nieuwe tijd. Geïndustrialiseerde landbouw en veeteelt putten onze planeet uit. Tegelijkertijd leidt het westers dieet met te veel suikers, zout en verkeerde vetten tot een pandemie van overgewicht en voeding gerelateerde ziekten. Ten slotte staan we met ons jachtige leefpatroon te weinig stil bij wat eten in ons dagelijks leven kan betekenen: samen koken, samen aan tafel, samen leven.

Brabant gaat het anders doen, niet alleen omdat we wel moeten, maar vooral omdat we het willen en kunnen. Wij maken het voedsel van vandaag en morgen. Ons voedsel van de toekomst is duurzaam geproduceerd, gezond en lekker.”


2018

“In 2018 zetten we eten in Brabant volop in de schijnwerpers. Met 18 Michelinsterren, een foodsector in de top van Europa en een rijke traditie als makers en bereiders van heerlijk en eerlijk eten, hebben we veel om trots op te zijn. En dat willen we graag delen met onze bezoekers uit binnen- en buitenland. In de Brabantse regio's wordt gewerkt aan een boeiend en smaakvol programma voor het publiek.”

Positieve signalen

Op de site van foodupbrabant.nl zijn gelukkig ook voorbeelden te vinden van vernieuwingen die wellicht kunnen leiden tot agrarisch Brabant 2030. Wat te denken van titels als: “Natuurlijk boeren”, “Een dagje geen vlees”, “Meer regionaal veevoer”, Agro-ecologie', 'Aan de slag met voedselbossen'  en “Week zonder vlees”. Wordt hier een tipje van de sluier rond de leefbare toekomst opgelicht?

Bron: Foodup! Brabant; 28 februari 2018

Is dit Brabant?

Klopt ‘WeAreFood’ en ‘Foodup! Brabant’ met de identiteit als gewenst door de meeste inwoners van Brabant? 

Onder het genoemde hoofd ‘duurzaam’ wordt door of namens het bestuur van Brabant aangegeven dat agrarisch Brabant nu, in 2018,  kampt met veel problemen. De erfenis uit het verleden is moeilijk te verteren voor inwoners en het bestuur. De nadelen van de bedreiging van de gezondheid van Brabants’ inwoners door een grootschalige intensieve agrarische aanpak, het gigantische mestprobleem, uitputting van de bodem, a-socialisering en ontwrichting van toeleverende landen in andere delen van de wereld en onnodig transport komen voorlopig niet aan een oplossing toe. Voor een reclame actie lijkt het echt nog veel te vroeg.

Waarom nu, in 2018, geen reclame met de Brabantse natuur? 


Verkiezingen

Al met al biedt Foodup! Brabant voldoende voedsel aan de verkiezingen van nieuwe gemeenteraden, die hun handen vol zullen hebben aan het mede-veranderen van Brabant tot een duurzame regio. Hoeveel gemeenteraden worden duurzaam?