zaterdag 10 maart 2018

De ‘Week Zonder Vlees’ en irritatie

Maandag 5 maart 2018 begon de Nationale Week Zonder Vlees. Zo'n twintig- tot dertigduizend Nederlanders gingen de uitdaging aan om 'het stukje vlees' te laten staan. Volgens de organisatie is elke dag vlees eten niet meer van deze tijd en erg belastend voor het milieu. Waarom zorgt deze boodschap bij een deel van vleesetend Nederland voor kromme tenen? Wij legden deze vraag voor aan een vleesverslinder, een overtuigde vegetariër en een wetenschapper.


Vleesverslinder

Wie deze week zeker wél een stukje vlees eet, is barbecuechef en 'verspreider van het vleesevangelie' Jord Althuizen. Regelmatig zoekt hij de discussie op over vleesconsumptie. Op Twitter vroeg hij zich af waarom vleesrestaurants wel een vega-optie hebben, maar vegetarische restaurants geen vleesoptie voor vleeseters.

Bedreiging

De tweet kwam hem op doodsbedreigingen te staan van, zoals Jord ze noemt, 'groentefundamentalisten'. De harde kern vleeslozen die volgens hem niet wil luisteren naar de kern van zijn boodschap. "Zelf ben ik flexitariër en eet drie keer per week bewust een vleesloze maaltijd. Ik snap echt wel dat elke dag vlees eten niet goed voor jezelf en het milieu is. Maar door heel hard te roepen dat vlees eten slecht is, beweeg je de massa niet in een andere richting."

Geen kiloknaller

Liever wil Jord met zijn kijk op vlees mensen motiveren om, als ze dan toch vlees nemen, een goed stukje vlees te eten dat is grootgebracht met aandacht voor dier en milieu in plaats van een kiloknaller uit de supermarkt.


Overtuigde vegetariër

"Bestaat dat beeld nog over vegetariërs?", vraagt Rutger Bregman zich hardop af. "Ik heb het idee dat onbegrip afneemt en dat het stereotype beeld van de irritante vegetariër verdwijnt."
"Ik vond ‘vega’ zijn een gevoelig vrouwending van paardenmeisjes die vanaf hun veertiende stopten met vlees eten, omdat ze het zielig vonden. Maar nadat ik wetenschappelijke kennis opdeed, kwam ik erachter dat die paardenmeisjes altijd al gelijk hadden."


Wetenschapper

Florien Cramwinckel, verbonden aan Universiteit Utrecht, deed onderzoek naar de vraag waarom we vegetariërs zo irritant vinden en het antwoord klinkt vrij logisch. "Als de vegetariër geen vlees eet vanwege morele redenen, word je als vleeseter indirect gewezen op je 'slechte' gedrag. Dat wekt irritatie op, want niemand wil het gevoel krijgen een slecht mens zijn."

Heftige boodschap

"Als een initiatief als de Week Zonder Vlees specifiek gaat over het maken van 'goede' keuzes in je eetpatroon, dan kan dat een heftige boodschap zijn voor vleeseters.

Om jezelf goed te voelen, gaan mensen vegetariërs naar beneden halen of dit soort initiatieven belachelijk maken."


Bron: nos.nl; 3 maart 2018


PS: Het is opmerkelijk dat vleesconsumptie nauwelijks een rol speelt bij de verkiezingen in Deurne. Vleesproductie wel, maar productie hangt toch samen met consumptie. Zonder kopers geen makers. Een andere relevante vraag is: “Waarom geeft in Deurne de discussie over ‘minder dieren’ zoveel irritatie?”.