zondag 25 februari 2018

Radicaal plan gezocht voor het platteland

Alweer een boerenbedrijf dat stopt en in de leeggekomen schuur geen dieren maar caravans stalt, een minicamping begint, of in het donkerste scenario een drugslab huisvest. Op de zandgronden van Noord-Brabant, Overijssel en Gelderland verandert het landelijk gebied in rap tempo.


Positief

Je kunt dat als negatief zien, omdat leegstand en criminele activiteiten niet bepaald een aantrekkelijk toekomstbeeld schetsen. Maar volgens Berno Strootman, rijksadviseur voor het landschap, kun je er ook een positieve draai aan geven.

Fijne plek

Daarom organiseert het College van Rijksadviseurs met de provincies de prijsvraag ‘Brood en Spelen’. "Niet somber naar de toekomst kijken, maar nadenken over iets nieuws zodat het platteland een fijne plek blijft om te wonen, te werken en te genieten van het landschap."

Grote veranderingen

Strootman gelooft dat voor de landbouw en het platteland een periode van grote veranderingen aanbreekt. "Er zal een einde komen aan de periode van intensivering en productieverhoging. De klimaatverandering, de verschraling van de biodiversiteit, de energietransitie, maar ook de vergrijzing en krimp dwingen om andere keuzes te maken in het buitengebied."


Anders boeren

Voor een individuele boer blijft dat lastig. Die heeft veel geïnvesteerd, een hoge hypotheek en een bedrijf dat al generaties in de familie zit. Die kan moeilijk een andere keuze maken. "Ik denk dat de wal het schip keert. Veel boeren zullen hun bedrijf anders moeten inrichten. Misschien kan iemand wel blijven boeren, maar moet hij daar iets bij gaan doen wat landschappelijke waarde heeft of bijdraagt aan meer biodiversiteit."

Prijsvraag

Via de prijsvraag 'Brood en Spelen' willen de rijksadviseurs boeren en andere grondeigenaren vragen om plannen te bedenken voor de toekomst, samen met ontwerpers. Strootman: "Natuurlijk zijn er al wat goede voorbeelden, maar we kunnen meer radicale en innovatieve ideeën gebruiken voor het buitengebied." De provincies staan daarachter.

Ontwerpprijsvraag

Boeren en andere grondeigenaren worden via de ontwerpprijsvraag Brood en Spelen’ uitgedaagd om met ontwerpers en andere denkers nieuwe plannen voor het platteland te bedenken. Zestien teams krijgen een budget van 25.000 euro om hun ideeën uit te werken. ‘Brood en Spelen’ ging gisteren van start en geldt voor de zandgronden van Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Het is een initiatief van het College van Rijksadviseurs, samen met de besturen van de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel en een aantal ministeries.

Bron: Trouw; 22 februari 2018


Deurne
Uit het Weekblad voor Deurne van 22 februari 2018”Het bestuur van de gemeente Deurne is een van de mede-initiatiefnemers van de prijsvraag. Onze gemeente heeft een groot buitengebied, waar vele uitdagingen liggen…De komende jaren gaat er veel veranderen in het buitengebied. Dit is het ideale moment om met vernieuwende ideeën te komen.”