zaterdag 13 januari 2018

Vlees, ei en melk uit het laboratorium?

Worden boeren vervangen door mensen in lange witte jassen? Nieuwe  bedrijven storten zich nu al op de voedingsmarkt en worden serieuze concurrenten voor boerenbedrijven. Misschien zullen consumenten op termijn massaal producten van geslachte dieren gaan mijden.


Veel minder vee

Er lopen op dit moment 1,5 miljard koeien op de wereld om ons van eten te voorzien. "Mogelijk zijn dat er in de toekomst nog maar 35.000", voorspelt Mark Post, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Post verwacht een duizelingwekkende daling van de veestapel terwijl de wereldbevolking juist groeit. In 2050 telt de aarde een kleine 10 miljard inwoners die allemaal moeten eten. Er moet dus heel veel meer voedsel worden geproduceerd.

Nieuwe bedrijven

Nieuwe bedrijven zien brood in de enorm stijgende vraag naar voedsel. Post voorspelt dat deze nieuwe spelers de landbouwsector uiteindelijk dramatisch zullen veranderen. 

Zo produceert het nieuwe bedrijf Perfect Day al melk zonder dat daar een koe aan te pas komt. Deze melk is anders dan amandelmelk, sojamelk of kokosmelk, want het nieuwe synthetische goedje ziet eruit als en smaakt naar koemelk. Met deze synthetische melk kun je ook yoghurt, kaas en milkshakes maken. Post: "Ik heb  hun yoghurt geprobeerd. Het lijkt enorm op echte yoghurt, veel meer dan de gangbare alternatieven." In 2018 moet de diervrije melk in Amerikaanse winkels liggen.

De hamburger van Bill Gates

Afgelopen zomer werd bekend dat onder meer Microsoft-oprichter Bill Gates vele miljoenen heeft geïnvesteerd in Impossible Foods, het techbedrijf achter de vleesloze 'Impossible Burger'. Deze hamburger lijkt op vlees, maar is plantaardig. "Dat kan een probleem zijn voor verstokte vleeseters", zegt Post. Om dat te omzeilen ontwikkelt hij zelf met het bedrijf Mosa Meat gekweekt rundvlees. Het bedrijf neemt stamcellen van een levende koe. In enkele weken worden die opgekweekt tot deeltjes spierweefsel. Uiteindelijk ontstaat de hamburgervorm. "Het zal nog zo'n drie jaar duren voordat de hamburger op de markt komt."


Eieren zonder kip

Ook voor eieren heb je geen dieren meer nodig. Startup Hampton Creek in Sillicon Valley heeft eerder deze maand een roereiproduct op de markt gebracht. Just Scramble ziet eruit en smaakt naar roerei, maar is volledig plantaardig. Verschillende restaurants in San Francisco serveren dit gerecht. Hampton Creek verkoopt ook al eierloze mayonaise, koekdeeg en dressing.

Waar of niet waar?

Dit voedsel uit laboratoria en fabrieken staat haaks op de groeiende trend naar meer biologisch eten. Toch denkt Post dat consumenten in de toekomst massaal voor de techproducten kiezen. Dat kost nog wel veel tijd. Zo moet de smaak en structuur van al die producten identiek zijn aan echt vlees, ei of melk. Ook moet de productiecapaciteit van de nieuwe voedselproducenten gigantisch omhoog. Anders kun je geen miljarden mensen voeden. En de prijs van de producten moet juist omlaag, zodat het voor iedereen betaalbaar wordt.

Makkelijke keuze?

Stel, je kunt over 25 jaar in de supermarkt kiezen tussen vlees van een geslacht dier, waar allerlei schaarse grondstoffen voor zijn gebruikt en dat heeft geleid tot methaanuitstoot. Of een identiek stuk vlees zonder al deze nadelen voor een vergelijkbare prijs. Wat kies je dan?


Bron: RTL nieuws; 29 december 2017