dinsdag 5 december 2017

Stop met biobrandstof uit voedselgewassen

Het is een 'achterhaald idee' dat biobrandstof, gemaakt uit voedselgewassen, goed is voor het milieu. Integendeel: de teelt van onder meer soja en palmolie voor 'groene' brandstof schaadt de natuur, terwijl de CO2-uitstoot alleen maar stijgt. Het gebruik van voedselgewassen voor biobrandstof moet dan ook gestopt worden.


De regering

Dat bepleiten 174 Nederlandse wetenschappers in een open brief aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat), die Trouw zaterdag heeft gepubliceerd. Lees hier de open brief.


Negatieve invloed

Volgens de wetenschappers heeft het huidige biobrandstofbeleid een negatieve invloed op klimaat, mens, milieu en natuur. 

Biodiesel uit voedsel stoot twee keer zoveel CO2 uit als fossiele diesel, bij diesel uit palmolie is dat zelfs drie keer zoveel. Dat komt doordat de bodem waar ze op worden geteeld veel koolstof bevat. Voor zulke gewassen is ook steeds meer landbouwgrond nodig. Daarvoor worden tropische regenwouden en veengronden omgezet in plantages met maar één gewas. Dat leidt tot verlies van bossen en biodiversiteit, overstromingen, vervuiling van oppervlaktewater en lokaal extreem klimaat.

Armoede, landroof, conflicten

Als voedsel niet meer wordt gebruikt om op te eten maar om te verbranden, dan stijgen de prijzen en worden vooral de allerarmsten getroffen, betogen de wetenschappers verder. “Het EU biobrandstofbeleid zet een premie op landroof, corruptie en intimidatie en draagt bij aan toenemende sociale conflicten, armoede en ongelijkheid in de producerende landen.”

Europees beleid

De ondertekenaars vragen minister Wiebes om tijdens de Energieraad van 18 december in Brussel te bepleiten dat er in het Europese Duurzame Energiebeleid voor 2020 tot 2030 geen voedselgewassen meer worden gebruikt voor biobrandstof. “Biobrandstoffen uit voedsel, zoals palmolie of soja, zijn de doodsteek voor de laatste regenwouden. We hopen dat deze noodkreet de regering overtuigt met voedselbrandstoffen te stoppen. Zo kunnen Wiebes en Van Veldhoven de helden van het regenwoud worden”, zegt een woordvoerder.

Spijt

Andere partijen, zoals boeren in landen waar gewassen alleen voor de productie van biobrandstof worden gekweekt en fabrikanten van biobrandstof, zijn aanzienlijk minder enthousiast. De fabrikanten wijzen erop dat er dure fabrieken zijn neergezet die door het veranderde beleid nog nooit een druppel biobrandstof hebben geproduceerd.

De vraag is hoe groot de invloed is van de biobrandstof lobby in Brussel.


Bronnen: De Volkskrant; 2 december 2017, Trouw; 2 december 2017