zondag 24 december 2017

Lobbyisten regeren mee

Schaduwmacht
Belangenbehartigers en lobbyisten: hoe beter ze hun werk doen, des te bekender hun gezicht in Den Haag. Met een verlanglijstje in de achterzak lopen ze de deur plat, niet alleen bij ministers en hun ambtenaren, maar ook in de provincies en de gemeenten. Ze weten het beleid naar hun hand te zetten. Maar klopt dat beeld wel?


LTO

Op zijn akkerbouwbedrijf in Zuurdijk, een uithoek in Groningen, legt Marc Calon uit hoe een lobbyist te werk gaat. De kunst is volgens Calon, voorzitter van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO), om op het juiste moment op de juiste plek te zijn.

Voorbeeld

"Middenin de onderhandelingen hadden we een ontbijtafspraak met Mark Rutte. Over het regeerakkoord", zegt Calon. De standpunten en belangen van de landbouwlobby nam hij mee op één A4 tje. Driekwart daarvan staat nu in het regeerakkoord.

Ex politicus

Behalve boer en lobbyist, is Calon ook als gedeputeerde voor de PvdA actief geweest. Een politicus. En dat blijkt de gemene deler voor veel lobbyisten. Maar liefst 52 procent van de huidige belangenbehartigers was ooit actief in de politiek.


Onderzoek

Nieuwsuur en Vrij Nederland onderzoeken de staat van de Nederlandse democratie. Samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzoeken ze wie de machtigste lobbyisten in Den Haag zijn. PvdA, VVD en CDA leveren verreweg de meeste oud-politici, die als lobbyist gebruikmaken van hun politieke ervaring en Haagse netwerk.

VNO-NCW en VNG

Dat VNO-NCW een vinger in de pap heeft, blijkt inderdaad uit het onderzoek. De werkgeversorganisatie blijkt de op één na invloedrijkste lobbyclub van Nederland, afgaande op de ministersagenda's. De eerste plek gaat naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

VVD

VVD-politica Annemarie Jorritsma: "Ik vind dat ieder Kamerlid, iedere minister, iedere ambtenaar vooral moet horen welke belangen er allemaal spelen. Zo kun je een afgewogen beslissing maken." Ook noemt ze het logisch dat juist politici lobbyist worden.

CDA

Over de partijkleur heenstappen, dat is iets wat een lobbyist moet kunnen, weet ook Maxime Verhagen. Hij is tegenwoordig voorzitter van Bouwend Nederland, dé vertegenwoordiger van aannemers en bouwbedrijven. "Ik kom in de Tweede Kamer, zit bij ministers, bij de directeuren van ministeries. Daar kan ik aangeven hoe wij denken dat we een bijdrage kunnen leveren aan mobiliteit en huisvesting. Dat is ook in ons eigen belang".

Bron: nos.nl; 20 december 2017

Lees ook: Schaduwmacht: bestaat die Haagse banencarrousel nou echt?; nos.nl; 2 november 2017