vrijdag 15 december 2017

Klein maar niet fijn, over fijnstof

Elk jaar sterven in Nederland vijfduizend mensen te vroeg door luchtverontreiniging. Toch gaat de schadelijke uitstoot door industrie en landbouw gewoon door of neemt zelfs toe. ‘Wij hebben geen fijnstof’, zegt een grote vervuiler.


Luchtvervuiling

Luchtvervuiling? De burger past zich maar aan! Maar hoe zit het eigenlijk met de grootste veroorzakers? Industrie en landbouw stoten samen meer gif uit dan het verkeer. Wat doen zij voor onze gezondheid? Het antwoord is: niet meer zo veel.

Industrie

Hoewel afgelopen jaren veel aandacht ging naar het verminderen van luchtvervuiling door het verkeer en de landbouw werd de industrie door de politiek met rust gelaten.

Gezondheid

In Nederland sterven volgens het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) jaarlijks vijfduizend mensen vroegtijdig door luchtvervuiling. Eén op de acht mensen in de wereld gaat te vroeg dood door hartproblemen, luchtwegaandoeningen en kankers die het gevolg zijn van fijnstof.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt fijnstof ‘veruit de grootste milieubedreiging voor de mens’.


Kinderen

Bij kinderen is vastgesteld dat niet alleen de ontwikkeling van hun longen, maar ook die van hun hersenen kan achterblijven door luchtvervuiling. En dan spreken we niet over extreme vervuiling, maar over niveaus die in alle Europese steden worden gemeten.

Landbouw, verkeer, industrie

“Ammoniak van de landbouw en nitraat en stikstofdioxide van het verkeer en de industrie vormen samen de meeste fijnstof in Nederland”, zegt professor meteorologie en luchtkwaliteit Maarten Krol van de Universiteit Wageningen.

“Zeg maar: waar de stad en het platteland elkaar ontmoeten, daar ontstaan de problemen.”


Brabant

“Als je in Brabant een huis koopt, moet je eerst goed kijken waar de wind vandaan komt.” In café de Potdeksel op de markt van Deurne heeft Cyril Hoevenaars het niet over zware industrie, maar over de landbouwsector. De afgelopen 25 jaar is het fijnstof uit de Nederlandse veehouderij met dertig procent toegenomen.

Economische belangen

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is er geen veilige norm voor blootstelling aan fijnstof. Ook de geringste blootstelling kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De Europese Unie hanteert een norm die twee keer zo hoog is als de WHO-norm. “In de EU-norm hebben economische belangen een groter gewicht”, geeft Michael Rutgers van het Longfonds als verklaring.

Verplicht voor bestuurders?

Het lezen van betrouwbare informatie over fijnstof en onze gezondheid zou verplichte stof moeten zijn voor alle huidige en toekomstige bestuurders (volksvertegenwoordigers!) in Nederland.

Klein maar niet fijn 

Lees het hele artikel voor een goed beeld van de fijnstof situatie in Nederland.
Bron: www.goene.nl; 12 december 2017