donderdag 7 december 2017

100.000 handtekeningen voor duurzame landbouw

Minister van Landbouw Carola Schouten ontving woensdag 6 december 2017 op haar ministerie 100.473 handtekeningen uit handen van directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. Zo veel Nederlanders tekenden de petitie ‘Red onze insecten’ in zes weken tijd, uit bezorgdheid over massale insectensterfte. Daarbij vroeg Marc van den Tweel de minister om te investeren in samenwerking bij de omschakeling naar een duurzame en natuurinclusieve landbouw.


Invloed intensieve landbouw

In oktober wezen wetenschappers op de sterk gekrompen populaties van vliegende insecten in Duitsland: plaatselijk troffen zij tot wel 76 procent minder insecten aan in hun vallen, dan 27 jaar geleden. Andere Nederlandse en internationale onderzoeken wijzen op de impact van intensieve landbouw op de natuur en de biodiversiteit.

Red onze insecten!

Natuurmonumenten startte daarom eind oktober de petitie ‘Red onze insecten’. Insecten spelen een cruciale rol in de landbouw. Bijen en vlinders bestuiven gewassen, ze dragen bij aan een gezond bodemleven en vormen voor talrijke dieren zoals vogels een onmisbare voedselbron. Europa telt door de neergang van insecten 400 miljoen minder vogels dan voorheen.


Verduurzaming versnellen

Samen met politiek, burgers, boeren en wetenschappers wil Natuurmonumenten de noodzakelijke verduurzaming versnellen. Nederlandse landbouw loopt voorop als het gaat om duurzaamheid, veiligheid en ambitie. "Boeren zorgen voor ons voedsel en werken daar hard voor, dag in en dag uit," zegt Van den Tweel “Het kan ook met minder chemie en meer biologie. Met de minister en de boeren wil ik graag verkennen hoe een natuurlijke aanpak breder kan worden ingezet.”

Bron: Natuurmonumenten; 6 december 2017


Van intensieve naar duurzame landbouw

Eerder publiceerde Natuurmonumenten het artikel “Omslag van intensieve naar duurzame landbouw is noodzaak". Enkele passages uit dat artikel.


Landbouwgif

“Het staat vast dat ook het intensieve agrarische landgebruik een belangrijke rol speelt. Om één voorbeeld te geven: In de voorbije jaren zijn er internationaal maar liefst 1200 wetenschappelijke studies verschenen die het verband aantonen tussen het gebruik van landbouwgif en het verlies van biodiversiteit op boerenland. En dan te weten dat landbouwgif in geen enkel Europees land zo intensief wordt gebruikt als in Nederland.”

Intensieve landbouw

“Ongeveer 60 procent van Nederland is in gebruik voor de landbouw. Dat de intensieve landbouw voor onze natuur negatieve gevolgen heeft, is al langere tijd bekend.”
“De intensieve landbouw zit op een doodlopend spoor. De rekening wordt betaald door onze natuur, door onze leefomgeving én door agrariërs zelf.”


Lees hier het artikel.