vrijdag 10 november 2017

Rabobank financierde mestfraudeurs in Brabant

De gevolgen van de intensieve veehouderij in Brabant en Limburg krijgen steeds meer aandacht in landelijke media. Hierbij een eerste bericht in het Brabants Dagblad over een onderzoek van het NRC naar mestfraude in Brabant en Limburg. 


Vers van de pers

De Rabobank financierde afgelopen jaren transporteurs en handelaren in mest terwijl de bank wist dat deze bedrijven zich stelselmatig schuldig maakten aan fraude met mest. Dat meldt het NRC op basis van eigen onderzoek.

Mestfraude

De krant onderzocht mestfraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg, het gebied waar de meeste mest wordt geproduceerd. Grondwater wordt vervuild door het op grote schaal illegaal uitrijden van mest op weiden en akkers.

Veroordeling

Volgens het NRC heeft Rabobank Oss Bernheze mestfraudeur Willy K. in Heeswijk gefinancierd, 'ondanks versluierende bedrijfsconstructies, faillissementen, boetes en een veroordeling'. K. zat in 2014 negen maanden vast wegens mestfraude met een transportbedrijf. Dat werkte in de  regio, maar stond geregistreerd in Amerika, meldt het NRC.

De transporteur

De transporteur bevestigt dat de Rabobank hem bleef financieren, ook na zijn celstraf. Volgens de transporteur had de bank inzicht in zijn bedrijfsstructuur. De Rabobank wil niet reageren op de resultaten van het onderzoek. 

Bron: Brabants Dagblad; 10 november 2017

Op vrijdag 10 november 2017 verscheen aansluitend het volgende bericht in ‘Boerenbusiness’. 


Rabobank verwikkeld in mestfraude

De afgelopen jaren financierde Rabobank verschillende transporteurs en handelaren in dierlijke mest, terwijl de bank wist dat zij zich schuldig maakten aan mestfraude. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC.

Eén van de bekendste fraudeurs

De bank is in Oost-Brabant en Noord-Limburg, met meer dan 20 kantoren, de grootste financier. Zo trad Rabobank Peelland-Zuid, volgens NRC, op als bankier van een van de bekendste Nederlandse mestfraudeurs (Anthony van den B. uit Lierop). Uit het onderzoek van de krant blijkt dat toen de transporteur en zijn bedrijven in opspraak waren, en de overheid hem verdacht van mestfraude, de bank de financiering door liet lopen.

Rabobank wil niet reageren

De bank wil niet ingaan op vragen van NRC. Daarnaast geeft zij aan niet in te willen gaan op individuele klantsituaties. Ook op algemene vragen wil de bank geen reactie geven.

Bron: Boerenbusiness, 10 november 2017

Wordt vervolgd nadat verdere resultaten uit onderzoek bekend zijn.