donderdag 30 november 2017

Politieke snelkookpan Zuidoost-Brabant

Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 kruisen momenteel kandidaten voor de lijsten met elkaar de degens. De inzet is een plaatsje op het pluche. Dat leidt binnen lokale partijen en afdelingen van grote politieke partijen her en der tot irritaties. Over de inhoud hoor je niemand, het gaat nu over de poppetjes op het pluche.  

 

Snelkookpan

Het duurt nog dik vier maanden tot de gemeenteraadsverkiezingen, maar links en rechts begint het in Zuidoost-Brabant in de politieke snelkookpan al behoorlijk te pruttelen. Politieke partijen leggen in deze periode de laatste hand aan hun verkiezingsprogramma’s. Veel lijsttrekkers zijn al bekendgemaakt en concepten van kandidatenlijsten krijgen steeds vastere vor

De kieslijst

Dat het niet alle partijen lukt om een volwaardige kieslijst samen te stellen, is niet verwonderlijk. De vijver waarin ze moeten vissen naar kandidaten die de toets der kritiek kunnen doorstaan is de laatste jaren steeds kleiner geworden. En die toets wordt steeds zwaarder. Dat geldt voor de integriteit van een kandidaat - de angst voor criminele infiltratie in de raad is groot - maar zeker ook voor de kwaliteit.

Boeren verstand

Met alleen je gezonde boerenverstand red je het vandaag de dag niet meer in de raadszaal. Het werk van een raadslid is de laatste jaren een stuk gecompliceerder geworden. Bovendien neemt het veel tijd in beslag en is de vergoeding die daar tegenover staat nauwelijks navenant te noemen. Zeker niet in kleine gemeenten.

Slotakkoorden

Direct na de kerstdagen moet duidelijk zijn welke partijen zich sterk genoeg achten om aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. Op 5 februari moeten zij hun definitieve kieslijsten inleveren.

Tot die tijd zal de politieke snelkookpan zo her en der nog wel eens overkoken.


Bron: Eindhovens Dagblad; 20 november 2017