vrijdag 10 november 2017

Deurne kiest 4

Wij, inwoners van Deurne, kiezen op 21 maart 2018 een nieuwe gemeenteraad van Deurne. De kans om onze gemeenteraad te vernieuwen krijgen we maar eens in de vier jaar. Die kans moeten we  grijpen. Leden van de gemeenteraad zijn onze vertegenwoordigers. We moeten goed nadenken door wie we ons willen laten vertegenwoordigen en welke onderwerpen de komende vier jaren voor ons belangrijk zijn. We laten ónze toekomst niet zonder meer over aan politieke partijen.


Snelle veranderingen

De tijd van geleidelijke, gemoedelijke, ons-kent-ons, stapje-voor-stapje  verandering is definitief voorbij. Bijna dagelijks worden we verrast met berichten die aangeven dat onze samenleving danig en grondig op de schop gaat. Enkele voorbeelden uit de voorbije weken.

  • We zijn verrast door het bericht dat in korte tijd wereldwijd de insecten voor 75% verdwenen zijn. De gevolgen voor biodiversiteit en de toekomst van ons voedsel zijn onvoorspelbaar. 
  • Het klimaat blijft ons bezighouden. De jaren 2015, 2016 en 2017 zijn, wereldwijd gezien, de warmste jaren die ooit gemeten zijn. Onze leiders hebben de grootste moeite om de klimaatafspraken van Parijs na te komen. 
  • De Paradise papers zorgen voor grote opwinding want we vinden het niet leuk dat  rijke ondernemingen en vermogende wereldburgers misbruik maken van mogelijkheden om geen of minder belasting te betalen.

Wij en onze bestuurders

Grote veranderingen gebeuren niet vanzelf. Ze zijn het gevolg van beslissingen die wij en onze bestuurders nemen. Omdat de omvang en invloed van veranderingen snel en sterk toenemen beginnen we ons te realiseren dat er ingegrepen moet worden. En daarom is het zo belangrijk dat we zorgen voor bestuurders die hun werk aan kunnen. Verkiezingen op alle niveaus, van wereld tot gemeente, moeten zorgen voor bekwame bestuurders.

Vragen over Deurne

De verkiezingen zijn al over vier maanden. Het lijkt erop dat de meeste politieke partijen van Deurne niet begrepen hebben dat de wereld en Deurne er nu heel anders voorstaan dan vier jaar geleden. Slechts ongeveer drie procent van de inwoners van Deurne zijn lid van een politieke partij. Toch gaan die partijen opnieuw de dienst uitmaken. Opnieuw zullen de meeste politieke partijen lange kieslijsten publiceren zonder kiezers te informeren over de bestuurlijke kwaliteiten van de mensen achter de namen. Opnieuw zullen de meeste verkiezingsprogramma’s meer reclame bevatten dan visie. Opnieuw gaan de meeste Deurnese politieke partijen voorbij aan de grote veranderingen in onze samenleving.

Mondige kiezers

Nederlandse kiezers worden steeds mondiger en deskundiger. Sommige politieke partijen vinden het moeilijk de kiezer bij te houden. Steeds meer veranderingen in gemeenten zijn het gevolg van initiatieven en acties die buiten de politiek ontstaan. Dat wordt welwillend ‘participatie’ genoemd.

Vragen aan kiezers

Bereidt u zich als kiezer nu anders voor op de verkiezing van de gemeenteraad dan vier jaar geleden?  Bent u als kiezer voldoende op de hoogte van ontwikkelingen buiten Deurne, in de provincie, in Nederland en in de wereld? Hoe gaat u de persoon kiezen die u gaat vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Maakt u de verkiezing al onderwerp van gesprek bij verjaardagen en andere feestjes?

Of laat u alles over aan politieke partijen die opnieuw proberen u te verleiden tot een stem op hun kandidaat.


Reageren?

Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com

Meer lezen?

Deurne kiest, Deurne kiest 2, Deurne kiest 3