vrijdag 3 november 2017

De jeugd heeft de toekomst

In november 2017 vindt de internationale klimaattop (COP23) plaats in Bonn. Daar wordt dan de voortgang van het Parijsakkoord besproken. Om de Parijsdoelen in Nederland te behalen werd in 2016 de Energieagenda opgesteld. Deze agenda is volgens velen nog lang niet ambitieus genoeg. Het is  de hoogste tijd voor een jongerenversie: de Jonge Klimaatagenda! Op 21 oktober 2017 organiseerde de ‘Jonge Klimaat Beweging’ (JKB) de ‘Jonge Klimaattop’. Jongeren, vertegenwoordigers van jongerenorganisaties en experts kwamen samen om hun input te geven voor deze ‘Jonge Klimaatagenda’.


Jongerenorganisaties

De volgende jongerenorganisaties schreven mee aan de Jonge Klimaatagenda:
“DWARS, De Windkuikens, Enactus, FNV Jong, FUTUR, IFMSA-NL, ISO, JMA, Jong Aedes, Jong BNSP, Jong Bouwend Nederland, Jong Rabo, Jong Warmtenetwerk, Jong ZLTO, Jonge Democraten, Jonge Socialisten, Jonge Socialisten Rijnmond, Jongerenbeweging Oppositie, Jongerenvertegenwoordiger duurzame ontwikkeling naar de VN, JongR, LAKS, LSVB, NJR, PINK!, Rover Jong, SAMEEN Amsterdam, Slow Food Youth Network, Studenten voor Morgen en VCP Young Professionals.”

Voorbeelden uit de agenda

Als het aan jongeren ligt, wonen we in 2050 kleiner, eten we veelal plantaardig en gebruiken we voornamelijk openbaar vervoer. Het zijn enkele voorbeelden uit de Jonge Klimaatagenda, oplossingen voor het klimaatprobleem dat de oudere generatie niet aanpakt. “Wij eisen een stem in klimaatbeleid”, zegt Wilmine van den Bosch, Voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.”

Jonge Klimaatagenda

De afgelopen maanden heeft de Jonge Klimaatbeweging samen met meer dan 30 diverse jongerenorganisaties geschreven aan een toekomstvisie, de Jonge Klimaatagenda. “Het is de jonge tegenhanger van de Energieagenda van Economische Zaken. Dat is een technisch verhaal vol cijfers en jargon”, verklaart Van den Bosch. De energietransitie betekent voor de jongeren van nu een enorme verandering van hun dagelijks leven in de toekomst. “In 2050 gaan we anders wonen, werken, eten, ons verplaatsen en daar hoort ook ander onderwijs bij.”

Jonge Klimaatagenda

De Jonge Klimaatagenda werd 21 oktober 2017 gepresenteerd tijdens de Jonge Klimaattop in Rotterdam. 300 jongeren kwamen bijeen om na te denken over hun eigen toekomst. De Nederlandse klimaatgezant van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Marcel Beukeboom, nam de Jonge Klimaatagenda in ontvangst en brengt deze samen met de Nederlandse Jongerenvertegenwoordigers bij de Verenigde Naties, mee naar Bonn.

De nieuwe regering

De Jonge Klimaatagenda komt op het goede moment. Van den Bosch: “Wij zijn blij met de ambitieuze doelen die gesteld worden in het regeerakkoord, maar een echte visie op toekomstig Nederland ontbreekt. Jongeren hebben nog nooit zo een duidelijk signaal gegeven. De nieuwe Klimaatminister hoeft dit alleen maar over te nemen om Nederland toekomstbestendig te maken.”

Bronnen: Duurzaam Nieuws; 23 oktober 2017; Jonge Klimaattop

Deurne

Welke jongeren uit Deurne hebben zich aangesloten bij de Jonge Klimaatbeweging of zijn van plan dit te doen? Welke Deurnese politieke partij heeft al voor aansluiting gezorgd? Of hebben jongeren in Deurne niet de toekomst?