woensdag 29 november 2017

800 bomen dood in Brabant door mestlozing

Voor de rechtbank in Den Bosch is een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen de directeur van mestverwerker Biospares in Nistelrode. Hij wordt er van beschuldigd in 2014 en 2015 grote hoeveelheden mest en andere stoffen op bodem en oppervlaktewater te hebben geloosd. Tegen het bedrijf is 50.000 euro boete geëist.Vernieling bosperceel

Staatsbosbeheer heeft tegen de man aangifte gedaan van vernieling van een bosperceel. Door de lozingen zijn volgens de natuurbeheerder ongeveer 800 bomen afgestorven. Eén van de verdachte bedrijven – Biogas Nistelrode – is inmiddels failliet en ontkomt aan strafvervolging.


Vervuild afvalwater

De zaak kwam aan het licht in oktober 2014 door een dreigende storing bij een waterzuiveringsinstallatie in de buurt van het bedrijf. In het afvalwater dat via het riool werd aangevoerd bleken zeer hoge gehalten aan ammonium te zitten. Bij nader onderzoek bleek dat er uit een silo van het mestvergistingsbedrijf sterk vervuild afvalwater in het riool werd geloosd.

Afvalstoffen

Het Openbaar ministerie verwijt de man ook dat hij afvalstoffen uit de vergistingsinstallatie liet weglopen in de bodem. De bodem van het bassin werd maar gedeeltelijk afgedekt door folie. Struiken en gras rondom het bassin waren bruin verkleurd en afgestorven.

Lozingen

De man zou in het voorjaar van 2015 afvalstoffen uit de vergistingsinstallatie in een sloot hebben laten lopen. Later dat jaar zou zijn bedrijf hebben verzuimd melding te maken van een incident, waarbij dagenlang afvalstoffen uit de vergistingsinstallatie op het omliggende land zijn gestroomd. Een bestuursrechter bepaalde na dit voorval dat het bedrijf de rommel moest opruimen en ervoor moest zorgen dat een soortgelijk incident niet nog een keer zou kunnen gebeuren. Maar volgens justitie heeft hij dit vonnis naast zich neergelegd.

Rotzooi

''Men maakte er een grote rotzooi van. Ze weigerden op te ruimen en legden de schuld bij anderen. Uiteindelijk draait de maatschappij voor dit gedrag op. Dat is zeer laakbaar,'' aldus justitie tijdens de rechtszaak.

Maatschappelijke kosten

Het Openbaar Ministerie rekent de verdachten ernstig aan dat de overtredingen schade en grote zichtbare gevolgen hebben gehad voor het milieu en de leefomgeving: "Daarbij zijn enorme maatschappelijke kosten gemaakt, zoals het legen van het mestbassin en het afvoeren van meer dan 5300 ton vloeistof. Kosten voor de belastingbetaler: ruim 150.000 euro."

Bron: Trouw; 14 november 2017

Laatste bericht

Eigenaar Pieter Hoogendonk van voormalig  mestbedrijf BioSpares in Nistelrode moet de cel in voor illegale lozingen en vervuilingen. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem dinsdagmiddag tot twaalf maanden cel waarvan zes voorwaardelijk. Hoogendonk kondigde direct hoger beroep aan.

Op de zitting twee weken geleden typeerde de officier van justitie Hoogendonk als een zware milieucrimineel bij wie de zwaarste vorm van straf past, de cel.

Bron: Brabants Dagblad; 28 november 2017