woensdag 11 oktober 2017

Vlees verwoest de planeet

Slecht nieuws voor de liefhebbers van "een goed stukske vlees". Het Wereld Natuur Fonds waarschuwt: "Nu minderen met vlees, want overconsumptie verwoest onze planeet". Het Wereld Natuur Fonds (WWF) spreekt over “desastreuze gevolgen van onze overconsumptie van vlees en zuivelproducten”. De teelt van voedergewassen, bestemd voor diervoeding, is immers buitengewoon belastend voor onze planeet, zegt de organisatie.


Soja

Volgens het WWF is 60 procent van het verlies van de globale biodiversiteit te wijten aan onze overconsumptie van vlees en zuivelproducten. De grote schuldige is daarbij de teelt van gewassen zoals soja voor de voeding van kippen, varkens en andere dieren.

Honger naar vernietiging

"Veel mensen zijn op de hoogte van de impact van een dieet met vlees op water, land en habitat en de implicaties van de bijbehorende uitstoot van broeikasgassen. Maar weinig mensen weten dat de grootste impact afkomstig is van de gewassen die de dieren eten," schrijft WWF in het nieuwe rapport 'Appetite for Destruction' (letterlijk vertaald: 'Honger naar Vernietiging').


Eiwit

De gigantische hoeveelheid land die nodig is om eiwitrijke gewassen te telen heeft een verwoestend effect op diersoorten en hun natuurlijke leefomgeving, vooral in kwetsbare gebieden zoals het Amazonewoud, het Kongobekken en de Himalaya, zegt het WWF. Dit brengt de toekomst van de mensheid en de natuur in gevaar, aldus de milieuorganisatie.

6 kippen vs. 1 kip

En hoewel de kweek van bijvoorbeeld pluimvee toeneemt - momenteel leven er meer dan 23 miljard kippen, kalkoenen, ganzen, eenden en parelhoenders op aarde - gaat de kwaliteit van het vlees achteruit. Vandaag moet je zes kippen eten om evenveel Omega 3-vetzuren binnen te krijgen als van één kip in de jaren 1970, haalt het WWF aan.

Iedereen veganist?

Roept het WWF nu iedereen op om vegetariër of veganist te worden? Nee, dat niet. "Als iedereen de aanbevolen hoeveelheid dierlijke producten zou eten, dan zouden we 13% minder land nodig hebben om voedingsgewassen te telen. Dat betekent dat we een gebied zo groot als anderhalve keer de Europese Unie kunnen sparen van landbouwproductie," luidt het bij de organisatie.

Voeding

Per dag hebben we slechts ongeveer 50 tot 80 gram eiwitten nodig, afhankelijk van leeftijd, geslacht en activiteitsniveau. Eiwitten vind je niet alleen in dierlijke producten terug. Plantaardige producten zoals granen, peulvruchten en noten, maar ook groenten en aardappelen bevatten eiwitten.

Bron: De Morgen; 5 oktober 2017