vrijdag 6 oktober 2017

Jaring Brunia doet het anders

De melkveehouderij lag afgelopen jaar zwaar onder vuur: te veel koeien, te veel mest, kale graslanden. Toch komt een jonge boer met melkkoeien de ‘Duurzame 100’ binnen. De Fries Jaring Brunia (31) staat als nieuwkomer op plaats 90. Hij boert met meer plezier, minder financiering én oog voor de natuur. “Net als gangbare boeren werk ik met koeien, verder begrijpen we elkaar niet echt.”


Buitenkoeien

Hier wordt het geld verdiend, grijnst Jaring Brunia, terwijl hij wijst naar zijn koeien. Die lopen in het land achter Brunia’s boerderij in het Friese Raerd. En in principe lopen ze er élke dag, zomer en winter. Als de wei vanwege het weer te drassig is, kunnen de koeien even naar buiten om achter de stal te gaan liggen herkauwen op een bed van strooisel. “Dat komt uit een natuurgebied hier in de buurt”, zegt Brunia.

Missie

Jaring Brunia is een boer met een missie die opgroeide als boerenzoon, zelf geen boer wilde worden, maar nu zo ongeveer de meest geïnterviewde boer van Friesland is. Waar hij kan draagt Brunia zijn visie uit. Die luidt: boer zijn kan anders. Met meer plezier, minder financiering en meer oog voor de natuur. En tegelijk meer bestand tegen de grillen van de toekomst.


Goede boer

“Ik wil een goede boer zijn, en niet zomaar wat doen. Ik wil begrijpen waarom een boer bepaalde dingen doet. Waarom zou je koeien antibiotica geven?  Waarom zou je kunstmest op je land gebruiken? Dat begrijp ik niet. Antibiotica is belemmert het zelf herstellend vermogen van de koe. Kunstmest verzuurt de bodem.”


Anders

Sinds vorig jaar is Brunia biologisch gecertificeerd. Hij heeft niets tegen de gangbare melkveehouderij. Maar van veel gewoontes en gebruiken ziet hij de meerwaarde niet. “Waarom zou je een tractor en een maaimachine bezitten als je koeien hebt die kunnen grazen? Ik wilde mijn bedrijf zo opstarten dat ik gemakkelijk en zonder financiële strop weer zou kunnen stoppen. Daarom ben ik geen grote verplichtingen aangegaan. Dat gaf me ruimte om fouten te maken.”


Vogels

Brunia wijst in de verte. Daar heeft hij een stuk land onder water gezet – goed voor de weidevogels. Of hij dat niet zonde van zijn perceeloppervlakte vindt? Verbaasde blik: “Die vraag heeft nog nooit iemand mij gesteld. Maar, nee. Ik houd nog genoeg weide over voor mijn 60 koeien. En nu doe ik iets terug voor de natuur. Dat is mijn plicht als boer.”

Ot-en-Sien-boer

Hij wéét, zegt Brunia, dat sommige collega’s hem voor een Ot-en-Sien-boer houden. Maakt hem niet uit, hij hield vorig jaar onder de streep vijftigduizend euro over – ver boven het gemiddelde in de melkveehouderij. “Een topchef kun je ook niet vergelijken met McDonald’s. Net als gangbare boeren werk ik met koeien, maar verder begrijpen we elkaar niet echt.”

Bron: Trouw Groen; 5 oktober 2017