zondag 8 oktober 2017

Duurzaam wonen en werken - 2050: Deurne aan zee?

Duurzaamheidscafé Deurne, woensdag 1 november in CCD Deurne.
Opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel, heftige perioden van hitte en neerslag, toename fijnstof, ontbossing etc…, een ontwikkeling die alleen te stoppen lijkt, als er maximaal wordt ingezet op verduurzaming en vergroening van de economie; en anders ligt Deurne in 2050 aan zee.Hoe anders?

Hoe het anders moet? Dat is een vraag, die ons allemaal bezig houdt. Overheden en grote instituties schieten tekort; ze kunnen de grote maatschappelijke vragen op het gebied van natuur, milieu, voedselvoorziening en zorg niet aan. Bedrijven, organisaties en consumenten doen dat meer en meer van onderop en vaak ook kleinschalig. Hoe gaat dat in Deurne en in onze regio?

Duurzaam Deurne

In het Duurzaamheidscafé van 1 november laten 7 sprekers zien wat zij doen. De inleiding wordt verzorgd door Marinus Biemans, wethouder duurzaamheid van Deurne. Hij zet uiteen wat duurzaamheid voor hem als wethouder betekent. Daarna houden een aantal actieve ondernemers en initiatiefnemers een pecha kucha presentatie; de avond wordt geleid door Willy Koppens; na de presentaties gaan de sprekers met elkaar en de zaal in gesprek.

De sprekers

Bart Vedder, eigenaar/directeur van Bakkerij Vedder met 10 vestigingen. Hij investeert in de ontwikkeling van enkele nieuwe producten samen met andere lokale ondernemers. Daarbij staat duurzaamheid, gezondheid en maximale inbreng van streekproducten centraal.
Mariet Broekmans, lid van vereniging van eigenaren ’t Stijn, die met een groep gelijkgestemden gezamenlijk investeren in een wooncomplex met gemeenschappelijke voorzieningen om zo lang mogelijk vitaal zelfstandig te kunnen blijven wonen.
Guido Goorts, directeur/eigenaar van Goorts + Coppens Advocaten en Adviseurs; hij zet in op maximale energiebesparing van de kantoren en investeert in actief vitaal personeelsbeleid met aandacht voor werkdruk, persoonlijke ontwikkeling en gezondheid.
Geert Claessen uit Deurne is onlangs gestart met “Zoethout Design”. Hij ontwikkelt en produceert meubels van thermisch gemodificeerd verduurzaamd hout.
Annemieke Koolen van De Loods Architecten en Adviseurs zet stevig in op de transitie naar duurzaam bouwen, zowel wat betreft het energieverbruik als in het gebruik van materialen.
Willem Buiter, adviseur van Zonnepark De Vlaas, waar 11 ha agrarische grond door Coöperatie Energyport Peelland geschikt gemaakt wordt voor de productie van duurzame groene energie in combinatie met natuurontwikkeling en recreatie.
Thieu Berkers werkt met Farmtronics aan een elektrisch aangedreven robot, waarmee in de landbouw met aanmerkelijk minder milieubelasting kan worden gewerkt. Hij won afgelopen maand bij de Agrarische Dagen Someren de innovatieprijs.

1 november

Iedereen is van harte welkom bij het zesde Duurzaamheidscafé, woensdag 1 november, foyer CCD Deurne, inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. De avond eindigt ca 22.15 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 2,50. Vrije toegang, aanmelden niet nodig.

Bron: Duurzaamheidscafé Deurne