dinsdag 3 oktober 2017

Coca Cola en het plastic geheim

Greenpeace opent frontaal de aanval op Coca Cola. In een wereldwijde campagne, die vandaag, 2 oktober 2017, begint, zegt de milieuorganisatie dat vooral Coca Cola ‘bij uitstek verantwoordelijk is’ voor de enorme berg aan wegwerpplastic die in oceanen drijft. En dat de frisdrankfabrikant weinig of niets aan dat probleem doet.


Sabotage

“Het bedrijf stelt korte-termijn-winst boven duurzaamheid”, aldus een rapport dat internationaal openbaar is gemaakt. Coca Cola probeert volgens Greenpeace op alle mogelijke manieren succesvolle statiegeldsystemen te saboteren.

Zwerfvuil

Coca Cola is verontwaardigd over de beschuldigingen. Een woordvoerder geeft toe: "Vanuit productie en logistiek oogpunt hebben herbruikbare verpakkingen in moderne economieën niet de voorkeur". Zwerfvuil is in de visie van de fabrikant vooral een consumentenprobleem. "Plastic vervuiling moet voorkomen worden door een goed en effectief inzamelsysteem en door gedragsverandering bij consumenten", aldus het bedrijf in een schriftelijke reactie.

Voortouw

Greenpeace stelt in het rapport getiteld ‘Coca Cola’s plastic geheim’ dat de frisdrankproducent het voortouw had moeten nemen om de branche te veranderen, door nieuwe leveringsmethoden en herbruikbare producten te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat verpakkingen voor honderd procent hergebruikt worden.


Lobby

In plaats daarvan stak het bedrijf vorig jaar alleen al in Brussel een miljoen euro in een lobby om het Europese milieubeleid op het gebied van verpakkingen onderuit te halen, aldus Greenpeace. In een gelekt intern document staat dat Coca Cola wil voorkomen dat de Europese doelen voor afvalinzameling en -recycling worden aangescherpt en ook wil het bedrijf voorkomen dat de EU een statiegeldsysteem zal opzetten.

Geen gegevens

Greenpeace vroeg voor het rapport aan alle frisdrankproducenten wereldwijd een opgave van de hoeveelheid plastic verpakkingen. Het Amerikaanse hoofdkantoor van Coca Cola in de VS weigerde als enige die gegevens te verstrekken. De vestiging in Nederland gaf de informatie wel: Coca Cola brengt jaarlijks 12.000 ton (12 miljoen kilo) aan plastic verpakkingen op de Nederlandse markt.

Opnieuw gebruiken

Volgens Greenpeace haalt Coca Cola bij lange niet de eigen doelen als het gaat om de inzet van volledig recyclebare flessen. In 2011 zei het bedrijf dat in 2015 een kwart van de flessen van hergebruikt of hernieuwbaar materiaal moest zijn gemaakt. De fabrikant haalde toen nog niet de helft van die 25 procent, aldus Greenpeace. Mondiaal wordt door Coca Cola slechts zeven procent van de flessen van hergebruikt of hernieuwbaar materiaal gemaakt.

Bron: Trouw; 2 oktober 2017