zondag 1 oktober 2017

Beter Leven-boer naast een megastal

Waar mais groeit achter zonnebloemen, daar mag een boer uit Veghel een megastal voor bijna 18.000 varkens bouwen: een van de grootste van Nederland. De gemeenteraad ging deze zomer akkoord, net toen wij ons thuis weer eens braaf voornamen minder vlees te eten.


Tjokvolle stallen

De stal moet in Nijnsel komen, een dorp tussen Veghel en Eindhoven. Sinds 1 januari van dit jaar moet je daar 'Meierijstad' zeggen, want Veghel en Nijnsel zijn gefuseerd met Sint-Oedenrode en Schijndel. Overal staan tjokvolle, vaak oude stallen. Een enkele boer met veel ammoniakrechten heeft zelfs duizenden varkens over de stallen op het erf van anderen verspreid en woont zelf in een villa in het dorp.

Uitstoot

Op zwoele zomeravonden voelen bewoners hier de uitstoot werkelijk naar beneden komen en dan gaan ze maar weer binnen zitten. Komt door de luchtwassers die nu in stallen hangen tegen de stank, zeggen de boeren, die maken de lucht wat vochtiger en zwaar.

Actiegroep

Willy van Berkel begon met haar man een actiegroep, omdat de megastal achter haar huis was gepland. In hun buurt staan nu al zestig stallen in een gebied van slechts 7 vierkante kilometer. Als de megastal erbij komt, zitten ze volgens het bestuur van de gemeente net aan het plafond van de normering voor uitstoot. Volgens de actiegroep gaan ze daar dan dik overheen.

Geen megastal

De actiegroep bestaat zodoende uit een opmerkelijke mix van zestig gezinnen met volstrekt tegengestelde belangen. Allen hebben één doel: geen megastal. Maar je hebt burgers zoals Willy van Berkel die vrij willen kunnen ademen. En je hebt boeren die hun veestapel juist willen blijven uitbreiden, zoals varkenshouder Friso van Zutphen.

Niet meer maar beter

Hans van Duijnhoven is al 38 jaar gewoon varkenshouder in Nijnsel en bereid te veranderen. Hij liet zich overtuigen door de slogan 'Niet meer maar beter'. Zijn varkens kregen meer ruimte, daglicht, stro, diervriendelijker transport en zo min mogelijk medicijnen. Kostte hem veel geld en moeite, maar het leverde een ster op van het Beter Leven-keurmerk. En nu dan een megastal op maar 150 meter afstand van zijn diervriendelijke stal. Van Duijnhoven is bang dat ziekten zich verspreiden naar zijn medicijnvrije varkens.

Cowboy

Over de megastalhouder Toon Verhagen praten ze in Nijnsel alsof hij een cowboy is, omhooggevallen in een Mercedes. Verhagen wil niet veel zeggen, maar lijkt aangeslagen, ze kúnnen het gewoon niet meer terugdraaien, blijft hij brommen, hij heeft zoveel grond en ammoniakrechten gekocht. Ook hij heeft varkens in oude stallen elders, die geeft hij straks op.

Groei, groei, groeien moeten we. Tot het overal muurvast zit.


Bron: De Volkskrant, Opinie; 6 september 2017