vrijdag 29 september 2017

Groeien tot het overal muurvast zit

Margriet Oostveen in Volkskrant Opinie over het vastlopen van Brabant in oude toezeggingen en nieuwe voornemens. Oostveen: “Waar nu mais groeit achter zonnebloemen en de lucht al zwaar is van dioxine, daar mag een boer uit Veghel een megastal voor bijna 18.000 varkens bouwen. Dat wordt een van de grootste van Nederland. De gemeenteraad ging deze zomer akkoord, net toen wij thuis weer eens braaf voornamen minder vlees te eten.”


Overbevolkte stad

“De stal moet in Nijnsel komen, een dorp tussen Veghel en Eindhoven. Sinds 1 januari van dit jaar moet je daar 'Meierijstad' zeggen. Waarmee bestuurstechnisch een megastal in een stad wordt gebouwd. Die stad is bovendien al overbevolkt met dieren. In oppervlak is dit de grootste gemeente van Brabant, maar overal staan tjokvolle, vaak oude stallen.

Uitblinker

Een boer met veel ammoniakrechten heeft duizenden varkens over stallen op het erf van andere boeren verspreid en woont zelf in een villa in het dorp.”

Actiegroep

“De militante en vegetarische ‘coach voor persoonlijke groei' Willy van Berkel begon met haar man Ivo van Wijk een actiegroep, omdat de megastal achter haar huis is gepland. Er staan nu al zestig stallen in een gebied van slechts 7 vierkante kilometer. Met daarin 112.000 varkens, 5.000 nertsen, 6.500 koeien, 250.000 kuikens, 800 geiten en schapen en 5.500 konijnen.”

Friso

“De actiegroep bestaat uit een opmerkelijke mix van zestig gezinnen met volstrekt tegengestelde belangen. Allen hebben één doel: geen megastal. Varkenshouder Friso van Zutphen: “Als je een bedrijf niet verder kan uitbreiden, dan houdt je bestaansrecht op.” Friso groeide al naar 3.500 vleesvarkens. Die groeien in vier maanden van 25 naar 125 kilo en gaan dan naar de slacht.”

Hans

“Hans van Duijnhoven is al 38 jaar gewoon varkenshouder in Nijnsel, maar bereid te veranderen. Hij liet zich overtuigen door de slogan 'Niet meer maar beter'. Ja, zijn varkens kregen meer ruimte, daglicht, stro, diervriendelijker transport en zo min mogelijk medicijnen. Het leverde een ster op van het Beter Leven-keurmerk. En nu dan op maar 150 meter afstand van zijn diervriendelijke stal een megastal met aan- en afvoer van zo'n 2.000 vleesvarkens per week.

Hans is bang dat die ziekten zullen verspreiden naar zijn medicijnvrije varkens, en hij uiteindelijk zijn ster verliest.”


Toon

Megastalhouder Toon Verhagen wil niet veel zeggen, maar lijkt ook aangeslagen. Ze kúnnen het gewoon niet meer terugdraaien, blijft hij brommen. Hij heeft zóveel grond en ammoniakrechten gekocht. Ook heeft hij varkens in oude stallen elders. Zijn zoon neemt het over. Inmiddels ligt de boerderij van Toon Verhagen midden in een bedrijventerrein.

Groei, groei, groeien moeten we. Tot het overal muurvast zit.


Bron: De Volkskrant Opinie; 6 september 2017