donderdag 28 september 2017

Geen megastal maar zorgboerderij in Liessel

Er zouden zeventienduizend varkens komen, het werden er zeven. De Snoertse Plak in het buitengebied van Liessel werd geen megastal, maar een kleinschalige zorgboerderij. Daar komen nu mensen met psychische beperkingen, verslaving of niet aangeboren hersenletsel die onder de vlag van zorginstelling De Peelconnectie helpen bij de verzorging van dieren of gewassen of de verkoop van eigen producten vanuit de kraam aan de weg. 


Zorgproject

Op de boerderij ontvingen hulpverleners en cliënten verwijzers (zoals zorginstellingen en gemeenten) om te laten zien wat sinds het begin in januari is gebeurd. Het zorgproject draait goed, vertelt Roel ten Hoven van De Peelconnectie, maar meer naamsbekendheid is welkom.
Hierbij een oproep aan de vele lezers van Duurzaam Deurne nieuws om mee te werken aan het vergroten van de naamsbekendheid van de Snoertse Plak en de Peelconnectie.

Bezuinigingen

Ruim dertig jaar werkte Ten Hoven in de geestelijke gezondheidszorg, onder meer in forensische kliniek De Grote Beek in Eindhoven. ,,Ik heb daar veel geleerd, maar ik zag ook de gevolgen van bezuinigingen." Het was voor hem reden het roer om te gooien.
Een vrijwilligster uit Deurne vertelt over haar 18-jarige dochter die op de Snoertse Plak dagbesteding krijgt. ,,Zij heeft een angststoornis, dus het is voor haar erg moeilijk om nieuwe contacten aan te gaan. Maar nu wil ze aan het einde  van de dag niet eens mee naar huis. Ze komt weer onder de mensen en dat doet haar goed."

Expert

Bert Brandenburg is spil in het web van de Snoertse Plak. De oud-huisarts en onderzoeker aan de Universiteit van Twente op gebied van medische innovatie, ontwikkelde zich tot agrarisch expert. Hij vormde met hulp van de cliënten en vrijwilligers de Snoertse Plak om van een verwilderde, natte plek tot een landerij waar een keur aan gewassen groeit.


Verzopen grond

,,De mensen in de omgeving zeiden: als je een boerderij wilt beginnen, doe het dan vooral niet hier", zegt Brandenburg. Hij laat een foto uit januari zien met verzopen kale grond . Op de twaalf hectare grond staan nu onder meer zonnebloemen, maïs, wilde bloemen (voor de bijen), quinoa en rijst. ,,De filosoof met nummer 14 heeft gezegd: elk voordeel heeft z'n nadeel. Dus verbouwen we rijst op de natste plek." De eerste gewassen komen nu van het land.

Het leven

Maar belangrijker dan oogsten is het werken met mensen die wat hulp kunnen gebruiken, benadrukt Brandenburg. Hij kan op de Snoertse Plak zijn belangrijkste levensmotto waarmaken: ,,Het gaat om het leven, niet om de ziekte."

Bron: ED, 26 september 2017

Reacties op het artikel in het Eindhovens Dagblad 
“Alles mooi en wel maar een megastal zou meer bijgedragen hebben aan de economie...zou de neo liberaal zeggen tijdens de happy hour borrel ....”
“In een woord..geweldig...goed bezig jullie daar !..Gefeliciteerd..!”