zondag 10 september 2017

De agrarische toekomst van Deurne

Biologische bedrijven

In Nederland zijn 55.681 agrarische bedrijven. Daarvan zijn 1.423 bedrijven biologisch. In welke gemeenten vinden we de meeste biologische bedrijven? Daar geeft een nieuwe top 5 van Boerenbusiness, samengesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek, antwoord op. De gegevens tonen aan dat het aandeel biologische bedrijven in Nederland nog klein is, slechts 2,5%. In welke gemeenten vinden we juist veel biologische bedrijven?Top 5

De lijst wordt aangevoerd door de gemeente Lelystad (Flevoland). Op de tweede plaats staat de gemeente Dronten (Flevoland). De gemeente Renswoude (Utrecht) komt op de derde plaats terecht. De gemeente Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) komt net naast het podium terecht. Op de vijfde plaats staat de gemeente Zeewolde (Flevoland).

Deurne

In Deurne zijn, voor zover bij de redactie bekend, geen biologische agrarische bedrijven gevestigd. Ook in de omgeving van Deurne zijn biologische agrarische bedrijven dun gezaaid. Zijn hier nog geen biologische ondernemers? 


De grootste varkensbedrijven?

In Nederland zijn 4.508 bedrijven met varkens. Van dat totaal zijn er 736 bedrijven die meer dan 5.000 varkens hebben. In welke gemeenten zitten de meeste bedrijven met meer dan 5.000 varkens? Daar geeft een nieuwe top 5 van Boerenbusiness, samengesteld door het CBS, antwoord op.

De varkens top 5

De gemeente Venray (Limburg), buurgemeente van Deurne, staat met kop en schouders bovenaan. Die gemeente heeft in totaal 117 varkensbedrijven. Daarvan hebben 49 bedrijven (41,8%) meer dan 5.000 varkens. De zilveren medaille is voor de gemeente Reusel-De Mierden (Noord-Brabant). Op de derde plaats komt de gemeente Someren (Noord-Brabant). De gemeente Nederweert (Limburg) valt net naast het podium. Op de vijfde en tevens laatste plaats staat de gemeente Asten (Noord-Brabant).

Deurne

Wat het agrarisch karakter van Deurne tekent, is dat Deurne met 120 bedrijven zeer veel varkensbedrijven heeft. Misschien wel de meeste van Nederland. Te verwachten is dan dat Deurne ook een behoorlijk aantal bedrijven met 5.000 varkens of meer heeft. De gemeente heeft 'echter' slechts 25 bedrijven (20,8%) met minimaal 5.000 varkens. Veel kleinere bedrijven blijven moeizaam overeind. Daar hebben banken en andere belanghebbenden voor gezorgd.

Bronnen: Boerenbusiness; 2 september 2017, Boerenbusiness; 26 augustus 2017

Visie

Zijn dit cijfers om tevreden mee te zijn, leden van de gemeenteraad van Deurne? Volgens vele bronnen zijn kleinere varkensbedrijven vaak niet levensvatbaar, tenzij ze overgegaan zijn naar bijvoorbeeld biologische  bedrijfsvoering. Bij faillissement van kleinere bedrijven worden de rechten vaak opgekocht door grote bedrijven, waardoor grootschaligheid wordt bevorderd.

De bevolking van Deurne heeft recht op een visie van de gemeenteraad. 

Aan welk type agrarisch bedrijf wordt door het bestuur van Deurne de voorkeur gegeven en waarom? Welke fractie van de gemeenteraad gaat hierover vragen stellen? Hoe groot moet het aandeel biologische bedrijven in Deurne over tien jaar zijn?

Geen opmerkingen: