dinsdag 26 september 2017

Boer verdient écht perspectief

Hans van Grinsven, landbouwwetenschapper en onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), schreef het boek 'Dit is uw land'. Een passage uit het boek: “In ‘Dit is uw land’ komen boeren, burgers, bestuurders en buitenlui aan het woord; hun ervaringen worden onderbouwd door cijfers, grafieken en geschiedenislessen. Dit toegankelijk geschreven boek is interessant voor een ieder die begaan is met onze leefomgeving.” Prima leesvoer dus voor de leden van de gemeenteraad van Deurne.


Brabant

Boeren horen bij Brabant, maar burgers willen minder beesten. De oplossing is anders produceren én consumeren. Dan kan Brabant bloeien zonder dat de boeren bloeden. Brabant en de wereld kunnen niet zonder boeren, een waarheid als een koe. Ze zijn niet alleen de voeders maar ook de hoeders van ons land en water. Dat laatste wordt vaak vergeten en kan ook beter. Minder beesten in Brabant betekent echt geen afhankelijkheid van import van zuivel of vlees; dat slaat als een tang op een varken. Twee derde van de productie is voor de export.

Politiek 

Electorale steun voor de veehouderij brokkelt af. Twee van de vier politieke partijen aan de landelijkje onderhandelingstafel pleiten voor krimp. Veel Brabantse kiezers voelen zich belazerd sinds de Q-koorts; er is toen gehandeld als een kip zonder kop.

Minder beesten

Een derde minder beesten in Brabant lost niet alle problemen op maar zorgt wel voor minder mestdruk en mestafzetkosten; voor varkenshouders nu 40 mille per jaar.

Een goed gesprek lijkt echter onmogelijk; boeren staan met de rug tegen de muur, boze burgers en bestuurders worstelen met het vinden van een balans tussen economie en milieu.


Transitie

De drie kernvragen zijn: waar wil je naar toe, hoe leg je het aan de samenleving uit en hoe financier je een transitie naar een kleinere en andere veehouderij. Boeren die hebben geïnvesteerd en gewerkt binnen de regels van de wet en de markt kun je niet koud saneren met nog meer strengere regels.

Zonder visie op wat je uiteindelijk wil overhouden is dit een casinospel. 

Heel veel burgers en consumenten hebben geprofiteerd van groei, schaalvergroting en meer efficiency. Voedsel is spotgoedkoop. Het verleidt velen helaas tot ongezonde keuzes. Die dragen 10 procent bij aan de ziektelasten (8 miljard euro).

Bloeien zonder bloeden

De oplossing is dus anders produceren én anders consumeren. Ik ken boeren als realisten en goed geïnformeerde moedige ondernemers. Laten we ze een echt perspectief bieden, waar de kosten van omschakeling en de risico's van krimp en een andere productiewijze gedeeld worden.

Dan kan Brabant bloeien zonder dat de boeren bloeden.


Bron: Eindhovens Dagblad; Opinie; 29 juli 2017