woensdag 2 augustus 2017

Varkenshouder Straathof, genoeg is genoeg

Afgelopen week verloren 24.000 varkens hun leven in de grootste Nederlandse stalbrand ooit. Tot donderdagavond leefden de varkens in een twee verdiepingen hoge, voormalige kippenstal zonder brandveiligheidsmaatregelen. Eigenaar van deze varkensfabriek is 'varkensbaron' Adriaan Straathof. Overal waar hij stallen heeft komt hij in opspraak: hij houdt meer dieren in de stal dan toegestaan, lapt milieuregels en dierenwelzijnswetten aan zijn laars en procedeert tegen bestuurders van gemeenten die hem proberen tegen te houden.


Misstanden

Dierenbeschermers, de NVWA en de Duitse politie constateerden vele misstanden en wetsovertredingen: bloedende en dode biggen, dieren die zonder drinkwater zaten, zieke varkens die aan hun lot werden overgelaten, zeugen in te krappe kooien en zwakke biggen die door het personeel werden doodgeslagen op het beton. De biggensterfte op één van de bedrijven was bijna 30%.

Duitsland

In Duitsland was een politie-inval de druppel: door de rechter én in hoger beroep werd Straathof verantwoordelijk gehouden voor de omgang met de dieren op zijn bedrijf en het werd hem daarom verboden nog langer varkens te houden.

Nederland

In Nederland kreeg Straathof vele processen verbaal, geldboetes, waarschuwingen en een voorwaardelijke stillegging van drie maanden opgelegd. Toch verleende de Nederlandse gemeente Mariënheem diezelfde Straathof recent nog een vergunning voor nóg een varkensfabriek. 11.400 varkens zullen daar een dieronterend bestaan leiden om vervolgens als goedkope kiloknaller te eindigen. En als de rook in Erichem neergedaald is, zal waarschijnlijk een nieuwe stal de plaats van de oude innemen.

Europese Unie 

Op het beroepsverbod in Duitsland had een beroepsverbod in de gehele EU moeten volgen, te beginnen in Nederland, dan was deze varkens de verbrandingsdood bespaard gebleven. Teken nu de petitie en stop Straathof: de ondernemer in dierenleed!

Laatste slachtoffers

De afschuwelijke brand bewijst opnieuw dat deze 'ondernemer' niet in staat is tot een respectvolle omgang met dieren: twee verdiepingen varkens leefden in een stal zonder brandalarm en zonder toezicht. Een stal, waaruit de varkens onmogelijk konden wegkomen. Laat deze 24.000 varkens Straathofs laatste slachtoffers zijn!

Bron: Varkens in Nood


Teken de petitie

"Aan de leden van de Tweede Kamer, NVWA en het Openbaar Ministerie,
In de nacht van 27 juli 2017 kwamen 24.000 varkens om het leven in de grootste brand die ooit in een Nederlandse varkensstal voorkwam. Deze 24.000 dieren hadden niet levend hoeven verbranden als de eigenaar van het bedrijf, de beruchte ‘varkensbaron’ Adriaan Straathof, in navolging van het Duitse beroepsverbod ook in Nederland het recht was ontnomen om varkens te houden.

Onze eis

Op het beroepsverbod in Duitsland had een beroepsverbod in de gehele EU moeten volgen, te beginnen in Nederland. Wij roepen de Nederlandse overheid op om in actie te komen tegen dierenmishandelaar Straathof en zijn varkensfabrieken, in Nederland én in Europa!"

Bron: Varkens in Nood