vrijdag 18 augustus 2017

Krijgt de ‘Vleesman’ ook in Nederland een beroepsverbod?

Adriaan Straathof kwam in opspraak door de recente grote brand in megavarkensstal De Knorhof. Dat was niet voor het eerst. In Duitsland kreeg de zakenman-varkenshouder al een beroepsverbod, vanwege ernstig varkensleed op zijn bedrijven. Wie is hij?


Europa’s grootste varkensboer

Hoe bont moet je het maken om in Duitsland een beroepsverbod opgelegd te krijgen? Buitengewoon bont, stelt het weekblad Die Zeit in 2015 in een reportage over misstanden in de Duitse varkenshouderij. Daarin figureert prominent Adriaan Straathof, die een jaar eerder zo'n beroepsverbod heeft gekregen, 'het eerste in zijn soort'. Europa's grootste varkensboer mag zich op geen enkel Duits boerenerf meer vertonen.

Ruim 20000 varkens verbrand

Nu hangt Straathof mogelijk nóg een beroepsverbod boven het hoofd. De actiegroep Varkens in Nood heeft deze week bijna vijftigduizend handtekeningen verzameld onder een oproep om Straathof het werken als varkensboer ook in Nederland onmogelijk te maken. Aanleiding voor de petitie is een verwoestende brand in een 'varkensfabriek' van Straathof, De Knorhof in Erichem. Die megastal heeft noch een blusinstallatie, noch noodvoorzieningen. Bijna twintigduizend varkens komen op 27 juli in de vlammen om.

Alles draait om winst

Het gaat niet om dat ene incident. Volgens Varkens in Nood laat Straathof al jaren zien dat hij winst belangrijker vindt dat het welzijn van zijn varkens. 'Dierenbeschermers, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Duitse politie constateerden vele misstanden en wetsovertredingen: bloedende en dode biggen; dieren die zonder drinkwater zaten; zieke varkens die aan hun lot werden overgelaten; zeugen in te krappe kooien; en zwakke biggen die door het personeel werden doodgeslagen op de betonnen stalvloer.'


Wie is deze Adriaan Straathof?

Straathof (62) wil die vraag zelf niet beantwoorden. Hij wordt gefotografeerd als hij met een van zijn zonen de smeulende restanten van De Knorhof inspecteert. Maar het beantwoorden van persvragen laat hij over aan zelfstandig adviseur Jan Voermans, die al vijftien jaar voor hem werkt. 'Ik heb hem erg hoog zitten als varkenshouder en ondernemer', is diens commentaar over Straathof. Wie Sebava in Veghel belt, het bedrijf van Straathof, hoort: 'Dit nummer is niet in gebruik.'

Ons verhaal

Straathof “mijdt het liefst alle publiciteit”, aldus een van de schaarse interviews met de varkenshouder. Dat interview verscheen begin 2013 in het vakblad Pig Business, een vakblad voor de varkenshouderij. “Wat een klotevragen”, moppert de ondernemer. Toch werkt hij mee aan het interview: “We kunnen zo ons verhaal vertellen, anders schrijven de media hun eigen verhaal op.” Zijn verhaal gaat over de zoon van een boer uit Vrouwenakker bij Schiphol. Met een broer begint hij in 1973 een boerderij met 150 zeugen, die biggen werpen voor andere varkenshouders.


Groei

Straathof heeft al snel meerdere varkensbedrijven in Nederland en één in België. Rond de millenniumwisseling verlegt hij zijn werkterrein naar Duitsland. In de voormalige DDR staan veel voormalige staatsbedrijven te koop. Ze kosten weinig. Straathofs bedrijf groeit hard. Al snel is hij eigenaar van tien megastallen in Duitsland, vijf in Nederland, acht in Hongarije en een onbekend aantal in Roemenië. Elke stal heeft gemiddeld vijfduizend zeugen die elk 30 biggen per jaar werpen. Straathof heeft ook een eigen vloot vrachtwagens.


In acht jaar tijd 185 vergrijpen

Het verhaal dat de media over hem vertellen is anders. Dat leest als een opsomming van conflicten met toezichthouders, besturen van gemeenten en  provincies, omwonenden, dierenactivisten en politici. De varkenshouder wordt geregeld aangeklaagd en veroordeeld wegens verwaarlozing van zijn dieren, zowel in Duitsland als in Nederland. Lees verder over geldstraffen, overtredingen, onwettige activiteiten, misstanden, beroepsverbod en stalbranden.

Bron: De Volkskrant; 13 augustus 2017