vrijdag 21 juli 2017

Ook het Deurnese platteland stort in

In de Peel en de Kempen staan vele honderden stallen en boerderijen leeg. En dat zullen er nog meer worden. Wat kan er mee gebeuren en wie ruimt de zooi op? De Deurnese wethouder Marinus Biemans vergelijkt de situatie op het Brabantse platteland met de teloorgang van de mijnbouw en de textielindustrie, jaren geleden. Ook die hadden een immense impact op de omgeving. "Er gaat de komende jaren veel veranderen in het buitengebied. De uitdaging is zó groot, dat een actieve rol nodig is van bestuurders van gemeenten, regio, provincie en rijk."


Verloedering

Wat wordt het: herbestemmen of slopen? Gemeenten in Zuidoost-Brabant weten dat er iets moet gebeuren nu de komende jaren buiten hun komborden de ene na de andere boerderij leeg komt. De verloedering speelt al jaren, maar wordt steeds zichtbaarder. Hoeveel er nu al leegstaat aan boerderijen, oude varkenshokken en stallen weten ze in de meeste gemeentehuizen niet, maar dat de omvang aanzienlijk is staat vast. “Bij ons naar schatting tussen de 66.000 en 76.000 vierkante meter”, klinkt het uit Someren.

Teloorgang

Onderzoeksbureau Alterra uit Wageningen voorspelt dat in 2030 in Noord-Brabant ongeveer negen miljoen vierkante meter staloppervlakte leeg staat. Daarvan moet ongeveer twee derde tegen de vlakte omdat herbestemming niet haalbaar is. Toch mikken besturen van gemeenten vaak op die tweede kans voor stallen en schuren. Er worden plannen van aanpak gemaakt en  programma's voor een Vitaal Buitengebied.

Intensieve veehouderij

Een groot deel van de leegstand bevindt zich in gebieden waar veel intensieve veehouderij is. Met name in de Kempen en de Peel hangt bij veel veeboeren de vlag al jaren halfstok. Het gaat om bedrijven met weinig grond en veel grote, vaak verouderde stallen. De boer lijkt ooit zo van het erf te zijn weggelopen. Na jaren zonder onderhoud zijn de stallen ingestort en houden stutten de voormalige woning overeind.


Rommel

Wie ruimt de rommel op? Boerenvoorman Hans Huijbers van de ZLTO vreest dat besturen van gemeenten uiteindelijk aan de lat staan. "Als een boer overlijdt, zit hij tegenwoordig vaak tot zijn nek in de schulden. Kinderen weigeren de erfenis. Dan moet het bestuur van de gemeente zorgen dat bijvoorbeeld vóór 2024 het asbest opgeruimd is. Want over zeven jaar moet Nederland asbestvrij zijn."

Provincie

Ook binnen het provinciehuis zit het bestuur met de toestand in hun maag. Gedeputeerde Erik van Merrienboer van de portefeuille Ruimte weet dat herbestemmen alleen niet de oplossing is. Hij stelde vorig jaar een taskforce samen. Die presenteert na de zomer 2017 een aanvalsplan. Van Merrienboer weet dat de slopershamer vrij baan moet krijgen.

“Vervallen stallen verrommelen het landschap en leegstand trekt (drugs)criminelen aan”, zo meldt hij.


Haast!

Haast is geboden want ook Van Merrienboer ging onlangs akkoord met strengere regels voor de Brabantse veehouderij. Hierdoor moeten nog eens honderden boeren extra stoppen zo is de verwachting.

Bron: Eindhovens Dagblad; 15 juli 2017