zondag 30 juli 2017

20000 varkens dood in Erichem

De brand in het Gelderse Erichem schokt Nederland. De beelden van verkoolde varkens zijn afschuwelijk. Alle Nederlandse media schenken aandacht aan de brand. Soms staan de varkens centraal, soms de ondernemer, soms de omwonenden die jarenlang probeerden de varkensflat tegen te houden en soms het asbest dat belangrijker lijkt dan de omgekomen varkens. Bestuurders vinden het moeilijk om over hun verantwoordelijkheid te praten. Hierbij enkele passages uit een artikel in NRC.


Vroeger stonken de varkens hier nog

Jarenlang was er verzet tegen de komst van een megastal in een dorpje in de Betuwe. De bouw ging door. Nu zijn 20.000 varkens dood. Terwijl de varkensstallen nog nasmeulen, rijden de saneringsspecialisten en brandweerlieden af en aan. Een buurtbewoner kijkt toe hoe er wordt nageblust.

„Dat zoveel dieren op één plek gehouden mogen worden. Onbegrijpelijk.”


De Knorhof

Alle 20.000 varkens kwamen donderdagavond om bij een grote brand in een varkensbedrijf even buiten het Gelderse dorp Erichem, ook wel bekend als ‘De Knorhof’. Volgens ‘Wakker Dier’ zijn er in Nederland niet eerder zoveel varkens omgekomen bij één brand. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Stalbranden

Het aantal stalbranden nam de afgelopen jaren toe: 27 in 2014 en 35 in 2016,  tonen cijfers van de brandweer. In 2011 kwam de overheid met een actieplan om de hoeveelheid branden en dierlijke slachtoffers terug te dringen. Sinds 2014 worden er hogere eisen gesteld aan nieuwe en verbouwde stallen om brand te voorkomen.

Oude stallen

“De meeste dieren staan in oude stallen” zegt Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. Drie weken geleden stemden VVD, D66, CDA, CU en SGP tegen haar motie om extra maatregelen te nemen. “In 2016 kwamen zeker 201.000 dieren om bij een stalbrand. Nu staat de teller al op bijna 200.000 en het is pas juli.”

De stal in Erichem 

Met twee verdiepingen was de stal geen normale varkensschuur, maar een varkensflat – de grootste van Gelderland, Utrecht en Overijssel. Al sinds de komst van het bedrijf in 1996 is De Knorhof omstreden. Het varkensbedrijf, op papier Sebava geheten, kent een beruchte geschiedenis van wetsovertredingen, jarenlange juridische procedures en klachten van omwonenden over stankoverlast. Woedende inwoners van Erichem en Kerk-Avezaath verenigden zich in een actiecomité tegen varkensboer Adriaan Straathof, de ondernemer die in 2010 toestemming kreeg om tot ruim 19.000 dieren uit te breiden, mits er luchtwassers zouden komen. Straathof is een van de grootste varkenshouders van Europa.

‘Nu begint het pas’

De buurtbewoner die bij het nablussen staat te kijken denkt niet dat het verhaal-Knorhof met de brand voorbij is. „Let op mijn woorden: nu begint het pas. Wie zegt dat hij hier niet met een drie keer zo grote stal terugkomt?

Hoe lang moet Erichem nog lijden onder deze man?” Het is „te vroeg om ja of nee te zeggen” op de vraag of er een nieuwe stal wordt gebouwd, laat een woordvoerder van de varkenshouder weten.


Bron: NRC; 28 juli 2017