zondag 30 juli 2017

20000 varkens dood in Erichem en de ondernemer

De brand in het Gelderse Erichem schokt Nederland. De beelden van verkoolde varkens zijn afschuwelijk. Alle Nederlandse media schenken aandacht aan de brand. Soms staan de varkens centraal, soms de ondernemer, soms de omwonenden die jarenlang probeerden de varkensflat tegen te houden en soms ook het asbest dat belangrijker lijkt dan de omgekomen varkens. Bestuurders vinden het moeilijk om over hun verantwoordelijkheid te praten. Hierbij enkele passages uit een artikel in de Gelderlander.

Varkenshouder Knorhof omstreden

Hij lapt al jaren alle regels aan zijn laars. De eigenaar van de uitgebrande varkensstal in Erichem, waarbij gisteren 20.000 dieren om het leven kwamen, heeft in 2004 in Duitsland een beroepsverbod gekregen vanwege de slechte omstandigheden in zijn megastallen.

Ook in Nederland ligt hij al jaren onder vuur vanwege de Knorhof.


Heibel

,,Hij lapt al jaren alle regels aan z'n laars’’, zegt Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren-fractie in Buren, waar Erichem onder valt. ,,Het is al meer dan 20 jaar heibel. In het begin kocht hij de Knorhof, een oude kippenschuur, en stopte daar varkens in. Zonder vergunning.’’

Stank

Omwonenden klaagden in 1998 over gigantische stankoverlast. Een onderzoek en rechtsgang volgde. De boer moest vervolgens het aantal varkens terugbrengen, maar deed dat mondjesmaat. Toen de gemeente Buren dreigde in te grijpen, voerde hij alsnog het benodigde aantal varkens af. KRO-programma Brandpunt besteedde in 2011 al eens aandacht aan de varkensboer.


Actie tegen ondernemer

Op 17 april 2009 werd in Erichem actie gevoerd tegen uitbreiding van De knorhof. De actiegroep Stop Straathof legde een groentetuin aan op de locatie waar een nieuwe varkensstal was gepland. Ook werd er actie gevoerd in Oost-Duitsland waar dezelfde eigenaar Straathof ook een mega-varkensstal wilde bouwen.

Dode biggen

Een paar jaar later was het in Duitsland ook raak. In maart 2014 deden Duitse rechercheurs een inval bij het bedrijf van de varkenshouder in de deelstaat Saksen-Anhalt. Zij troffen bloedende en dode biggen aan in de stallen. ,,Hij overtrad daar alle regels’’, zegt De Jonge. Het gevolg: de man kreeg een verbod op het houden van varkens en moest zijn bedrijven sluiten of verkopen.

,,Dat zou hier in Nederland ook moeten gelden, voor zulke notoire dierenwelzijnsschenders’’, stelt De Jonge.


Partijen die niets om dieren geven

Het klopt dat de boer in het begin de grens van het toelaatbare opzocht, zegt Jan Voermans, die als woordvoerder van de varkenshouder optreedt. ,,Maar de afgelopen jaren is alles volgens de regels gegaan.’’ Dat moet ook De Jonge toegeven: ,,Sinds een paar jaar waren de vergunningen van de Knorhof op orde. Toch heb ik keer op keer in de gemeenteraad geprobeerd iets te doen aan de brandveiligheid en het dierenwelzijn.

Maar partijen die niets om dieren geven, gingen daar niet in mee. Daar word je dan wel pissig van.’’


Bron: De Gelderlander; 28 juli 2017