maandag 26 juni 2017

Illegale mestfabriek in Berlicum stilgelegd

In veeprovincie Noord-Brabant gaat veel mis. Mest is een gigantisch probleem. Omdat er veel te veel dieren zijn is er ook veel te veel mest. Zwarte handel en illegaal gedrag zijn geen uitzondering. Af en toe komt er iets van die zwarte wereld naar buiten. In het Brabants Dagblad werd op 2 juni 2017 het volgende artikel geplaatst. De inwoners van Brabant willen dat het bestuur van provincie en gemeenten de verantwoordelijkheid accepteert voor een zeer sterke inkrimping van het aantal dieren. Van technologische middelen is geen oplossing te verwachten.
Leiderschap wordt node gemist.


Illegaal

Een buurtbewoner volgde zijn neus en vond een illegale mestfabriek aan de Nijvelaar in Berlicum. Hij trok aan de bel bij het bestuur van de gemeente en van  de provincie en bleek niet de enige die stankoverlast had. ,,De gasten op het terras lieten de koffie en het gebak staan,'' zegt een andere buurtbewoner. Ook hij diende klachten in.

Ingrijpen

Die signalen werden opgepikt door het bestuur van de gemeente en de Omgevingdienst Brabant-noord (ODBN). Het bestuur van de gemeente Sint-Michielsgestel stuurde op 24 mei 2017 een ‘voornemen tot last onder dwangsom’. Daarin is te lezen dat er al in februari van dit jaar controles zijn geweest, maar dat afspraken niet na werden gekomen. Binnen drie weken moest het bedrijf stoppen. Anders moet er 4.500 euro per overtreding betaald worden, geeft een woordvoerder van de gemeente aan.

Dagelijks meldingen

Vorige week donderdag is de mestverwerking stilgelegd door ODBN. Maar omwonenden twijfelen of de mestfabriek wel echt dicht is. Zij ruiken nog steeds een vieze lucht en zien nog steeds vrachtwagens en tankwagens af en aan rijden. Daarom hebben ze flyers verspreid in de buurt met daarop het nummer van de OBDN, waar klachten moeten worden ingediend. Een medewerker van de Omgevingsdienst bevestigt dat er nog dagelijks meldingen komen. ,,En nu wordt onderzocht of ze weer over de schreef gaan.''

Illegale vestiging gelegaliseerd

De PvdA heeft vragen hierover gesteld aan het College van B en W. Fractievoorzitter Jan Pieter Vermeulen: ,,Ooit heeft hij het loonwerkersbedrijf hier illegaal gevestigd en is dat vervolgens gelegaliseerd. Dat willen we niet weer meemaken.''

De eigenaar van het loonwerkersbedrijf heeft niet gereageerd op vragen van het Brabants Dagblad.


Bron: Brabants Dagblad; 23 juni 2017