zondag 28 mei 2017

Van maïsakker naar voedselbos

De omgeving van Deurne wordt in de zomer op erg veel plaatsen ingevuld met maïsvelden. Maïs kan goed tegen varkensmest, die in Deurne en omgeving overvloedig beschikbaar is. In het Eindhovens Dagblad van 20 mei 2017 verscheen een uitgebreid artikel met de titel: “Sla uit de boom plukken in Liessel”. Hoofdpersoon in het artikel is Marjan Verhees, voorzitter van stichting ‘Het Eibernest’. Op een hectare voormalige maïsakker verrijst de komende maanden een eetbaar bos en een fruitboomgaard. Het ooit  overvloedig bemeste maïsveld is klaar voor een nieuwe bestemming. Marjan gaat er experimenteren met alternatieve landbouwvormen.


Eetbaar bos

De overgang naar een eetbaar bos begint met de aanplant van onder andere notenbomen, tamme kastanjes, hazelaars en fruit. Over voedselbossen als toekomstige, duurzame vorm van landbouw is inmiddels veel bekend en in Nederland zijn al op tal van plaatsen voedselbossen aan het groeien. Lees meer over voedselbossen. 

Het Eibernest

De bosakker grenst aan het Eibernest, een terrein waar Marjan al verschillende jaren met vrijwilligers activiteiten ontwikkelt. Mensen kunnen er kamperen in yurts en tipi's, er zijn cursussen, workshops en muziekavonden en er wordt op kleinere schaal al geëxperimenteerd met eetbare beplanting. ‘s Zondags is er van een tot vijf een open middag waar mensen onder andere informatie gegeven wordt over toekomstige plannen.


Alternatieve landbouw

Marjan is opgeleid als hovenier en groeide op in een boerengezin.  Ze verdiept zich al jaren in alternatieve landbouw. Zo staan er aan de randen van het Eibernest wilde groenten, kruiden, struiken en boompjes waarvan je de bladeren, bessen, peulen, bloemen, knollen, vruchten, noten of stengels kan eten. Paardenbloemblad, bijvoorbeeld. Die kun je gewoon bij de petazzie doen. En van brandnetels kun je heel lekkere pesto maken. Daarnaast staan grote stukken van het perceel vol met planten die stikstof uit de lucht kunnen binden en daarna aan de plant afgeven, zoals een bepaald type olijfwilg. Dat is gunstig, omdat andere planten daar hun voeding uit kunnen halen. In de akkerbouw moet dit doorgaans met kunstmatige mest worden opgelost.


Omschakeling

De omschakeling van maïsakker naar duurzame eetbare natuur bij het Eibernest lijkt op het project dat een aantal kilometers verderop in Liessel van de grond komt: de Snoertseplak. Marjan Verhees “Inderdaad, we zijn met dezelfde ontwikkelingen bezig. Daarom hebben we ook veel contact met elkaar en wisselen we zaken uit.”

Crowdfunding

Net als de mensen achter Snoertseplak is ook Marjan een crowdfunding gestart. Zo kun je vriend van het Eibernest worden en bijvoorbeeld een boompje in het voedselbos doneren. Kijk hier voor meer informatie. 

Bron: Eindhovens Dagblad, 19 mei 2017