dinsdag 16 mei 2017

Aan de slag met duurzame landbouw

De Brabantse Milieufederatie organiseert dit jaar in samenwerking met FoodUp! Brabant een cursusreeks over duurzame landbouw, waarin je zelf aan de slag gaat met het verduurzamen van (een onderdeel van) ons voedselsysteem. We verwachten dat je al enige ervaring hebt met duurzame vormen van landbouw.


Snoertseplak

Bij de cursusreeks hoort een cursus  ‘Aan de slag met voedselbossen op de Snoertseplak’. De Snoertseplak in Deurne/Liessel was ooit bedoeld als locatie voor een grote varkensstal. Die is niet doorgegaan. In de plaats daarvan groeit  er nu een ontwikkelplek, die  beschikbaar is voor diverse vormen van transitielandbouw, waaronder voedselbossen.

Cursus voedselbossen

Voedselbossen winnen snel aan populariteit. Een voedselbos heeft een aantal belangrijke voordelen t.o.v. van gangbare agrarische productiemethoden. Er zijn geen externe inputs (kunstmest, bestrijdingsmiddelen), betrekkelijk weinig arbeid, risicospreiding en natuurlijk evenwicht. In Europa, en ook in Nederland, bestaan al vele voedselbosprojecten en er worden op dit moment ook nieuwe projecten gerealiseerd. In de tropen worden voedselbossen al millennia gebruikt voor de productie van fruit, noten en andere eetbare producten.

Voedselbos

In voedselbossen wordt landbouw met natuur gecombineerd voor een duurzame voedselproductie. Het is een biodivers systeem dat ook nog eens voor voedselproductie zorgt. Een voedselbos is een door mensen gecreëerde plantengemeenschap (planten, bomen en struiken) met een extreem hoog aantal eetbare soorten. Het geheim van een succesvol voedselbos is dat je de natuur het werk laat doen. Niet spitten, wieden, schoffelen, maar de grond de rust gunnen die nodig is om een gezond bodemleven te ontwikkelen.
Bron: Het Groen Kennisnet


Detail van de cursus

De cursus bestaat uit drie avonden en een afsluitende praktijkdag. De eerste avond zal Martijn Ballemans (Puur Permacultuur) een introductie verzorgen over permacultuur. Vervolgens zal Wouter van Eck (Voorzitter Voedselbosbouw Nederland en eigenaar/ontwerper van voedselbos Ketelbroek) twee avonden verzorgen over ontwerp en inrichting van voedselbossen.
Tijdens de afsluitende praktijkdag zullen de deelnemers een start maken met het ontwerp voor de Snoertseplak.

Bijeenkomsten

Maandag 15 mei 2017, 19.30 – 21.30 uur Martijn Ballemans
Maandag 22 mei 2017, 19.30 – 21.30 uur, Wouter van Eck
Maandag 29 mei 2017, 19.30 – 21.30 uur, Wouter van Eck
Praktijkdag: 2017; datum nader te bepalen.

Locatie

Alle cursussen worden gehouden in de boerderij Snoertseplak, Snoertsebaan 28 te Liessel.


Aanmelden

De eigen bijdrage voor deze cursus bedraagt 130 euro. Daarvoor ontvang je naast de cursus en de praktijkdag ook koffie/thee op alle dagen alsook een smakelijke lunch en afsluitende borrel op de praktijkdag. Je kunt je tot uiterlijk 10 mei aanmelden via deze link.

Bron: Brabantse Milieufederatie nieuwsbrief