zondag 30 april 2017

Water met een synthetisch smaakje

Het klinkt gezond. Smaakt best aardig naar vruchten, maar die zitten er nauwelijks in (Over Capri Sun Fruity Water).


Fruitwater?

Gewoon frisdrank hoor. Maar ‘fruity water’ klinkt natuurlijk erg gezond. Dat proberen ze je ook wijs te maken in die hippe reclame die nu op TV is.

Zit er fruit in?

In de mango-passie fruitvariant zit meer liefst 6% vruchtenspa concentraat. In de zwarte bessen versie is dat 3%. Niet echt ‘fruity’ dus. Maar goed, de meeste andere ‘fruitige’ frisdranken doen het niet veel beter. Zo komt Sisi Orange ook niet verder dan 6,5% vruchtensapconcentraat.

Smaak van fruit?

Er zitten ‘natuurlijke aroma’s’ in. Die hoeven overigens niets te maken te hebben met mango, passievrucht of zwarte bes, maar zijn waarschijnlijk ‘uitgepoept’ door enzymen of bacteriën in een laboratorium. Op die manier kun je vrijwel alle smaakjes maken en mogen ze nog ‘natuurlijk’ heten ook.


Natuurlijk fruit?

Als er ‘natuurlijk mango-aroma’ had gestaan, dan was het inderdaad gemaakt van mango. Alleen ‘aroma’ betekent dat het een synthetisch gemaakte smaakstof is. Overigens krijgt het fruitwater ook smaak van citroenzuur, anders zou het erg laf smaken.

Gezond?

Niet gezonder dan andere frisdranken zonder toegevoegde suiker, en die zijn over het algemeen ‘gezonder’ dan frisdranken waaraan wel suiker is toegevoegd. Volgens het etiket zit er 0% suiker in, maar vruchtensappen concentraten zitten vol met suiker. Dat lijkt bijna een bewust foutje. Verder is het net zo gezond als een glas water, maar wel véél duurder.


Lekker?

Dat is natuurlijk persoonlijk. Capri Sun gebruikt de zoetstof sucralose, die niet beter of slechter is dan andere zoetstoffen, maar zoals veel zoetstoffen een bittere nasmaak heeft. En dat proef je. Het is mierzoet en bitter.

Milieu

De milieubelasting rijst de pan uit. Niet zozeer door de inhoud (vooral water), maar door de verpakking in kleine plastic-met-aluminium-folie zakjes. Het kost heel veel energie om aluminium te produceren. Omdat het folie niet van het plastic gescheiden kan worden kunnen de zakjes niet worden gerecycled. Gooi ze weg bij het restafval, adviseert ‘Milieu Cenbtraal’. De zakjes zitten ook nog samen in een kartonnen doos. Waanzin.

Waarom kopen?

Geen enkel idee, tenzij je het verschrikkelijk lekker vindt.


Bron: De Volkskrant, Eet Wijzer, 28 april 2017.