vrijdag 14 april 2017

Boze boer zal moeten bijdraaien

Elke nieuwe milieuregel maakt boeren boos. In discussies met hen laat scheidend staatssecretaris Van Dam zich niet ontmoedigen. “Het is geen ambitie maar pure noodzaak.”


Duurzame landbouw?

Van Dam sprak op de agrarische hogeschool Vilentum met studenten over de toekomst van hun vak. Opmerking uit de zaal: "Als dat in de praktijk betekent dat er strengere regels komen voor dierenwelzijn, is dat onwenselijk omdat het boeren geld kost en hun concurrentiepositie verslechtert."

Tegen de boeren!

Herhaaldelijk klinken argumenten tegen overheidsmaatregelen die moeten bijdragen aan een duurzame landbouw. “Zulke maatregelen worden niet genomen vóór het milieu of het dierenwelzijn of de volksgezondheid, maar tégen de boeren, om hen dwars te zitten.”

Mestbeleid

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteerde een evaluatierapport over het Nederlandse mestbeleid. Aan boeren was gevraagd hoe zij denken over limieten voor fosfaat en stikstof in mest, wat moet leiden tot schoner oppervlaktewater. Het planbureau noteerde: “De geënquêteerde ondernemers vinden het huidige mestbeleid nadelig en niet nuttig voor hun bedrijf.”

Fraude

Het PBL signaleerde dat er in Brabant en Noord-Limburg op grote schaal gesjoemeld wordt met mest. Zegt CDA-Kamerlid Geurts in reactie daarop tegen Van Dam: “Het is een hetze tegen de boeren.”

De aarde

Van Dam citeert Ban Ki Moon, de vorige secretaris-generaal van de Verenigde Naties, die erop wees dat het voedsel en de energie voor de groeiende wereldbevolking geproduceerd moet worden op een manier die de aarde aankan. Van Dam: “Wij liggen nu niet op schema om dat te kunnen.”

Subsidie

Van Dam: “De tijd dat boeren ongelimiteerd vlees, graan of zuivel produceerden zonder zich af te vragen wie dat moet opeten of drinken, is  voorbij.” Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland: “Als Duitsland en Frankrijk wel doorgaan met subsidies zijn wij gekke Henkie.” Milieumaatregelen mogen boeren geen geld kosten, vinden boeren.

Europa

Boerenvoorman Calon lijkt een Europees voedselbeleid niet zinvol. Willen we ‘duurzaam eten’, dan moet de hele wereld meedoen. Hij roept uit: “Wij kunnen er hier toch niet voor zorgen dat Chinezen minder kip gaan eten?” Waarom zou Nederland het braafste jongetje van de klas zijn als het buitenland gewoon zijn gang blijft gaan? Had iemand klachten over Nederlandse varkensstallen? Ga eens in Roemenië kijken!


Duurzaamheid

Calon: “Wij zijn ook voor duurzaamheid. De rommelaars moeten eruit. Alleen, CO2 houdt zich niet aan landsgrenzen.” Jorrit Kiewik, directeur van de Youth Food Movement: “Verandering geeft onzekerheid, boeren reageren als een kat in het nauw.”

Transitie

Van Dam: “Aan de transitie naar duurzaamheid moet iedereen meehelpen. Het is geen ambitie maar pure noodzaak.”


Bron: Trouw; 13 april 2017