zaterdag 25 maart 2017

Wethouder Bladel pakt intensieve veehouderij aan

Joan Veldhuizen, wethouder in Bladel, stapt op na verschil van inzicht met het college van B&W over intensieve veehouderij. Joan Veldhuizen heeft donderdagavond haar ontslag ingediend. De reden is de richting die de meerderheid van het college van B&W op wil met de intensieve veehouderij in Bladel.


Meer vee

Het college wil uitbreiding van veebedrijven onder voorwaarden toestaan. Veldhuizen kan dat standpunt voor zichzelf niet verantwoorden en is opgestapt.
Lees hier de verklaring van Joan Veldhuizen.
Joan Veldhuizen was van 2010 tot 2014 wethouder van GroenLinks en vanaf 2014 van PRO5, de lokale partij die ontstond na samenvoeging van de fracties van PvdA en GroenLinks. PRO5 vormt in Bladel een coalitie met CDA en VHP (Vrije Hapertse Partij).

Hoop op nieuwe technieken

De meerderheid van het Bladelse college vindt uitbreiding van veebedrijven verantwoord omdat door nieuwe technieken de uitstoot van geur, fijnstof en ammoniak afneemt. Volgens Veldhuizen gaan haar collega’s daarmee voorbij aan de gezondheidsrisico’s die juist de dieraantallen met zich meebrengen. Ze noemt de schadelijke effecten van mest en de uitbraak van ziekten door hoge concentraties dieren. “De oplossing wordt gezocht in techniek en niet in het aanpakken bij de bron, namelijk het beperken van het aantal dieren.”

Nog meer vee

Op basis van vergunningen kunnen 35 veebedrijven in Bladel nog uitbreiden, als de politiek daar geen paal en perk aan stelt. Het aantal dieren zou daardoor kunnen verdubbelen. “Als wethouder die bestuurlijk verantwoordelijk is voor gezondheid kan ik geen verantwoordelijkheid nemen voor verdere toename van de veestapel en de risico’s die daarmee gepaard gaan. Het college had andere keuzes kunnen maken, maar heeft dat niet gedaan”, zei de PRO5-wethouder in een verklaring aan het begin van de gemeenteraadsvergadering.Einde coalitie

De verschillende standpunten over dieraantallen in de intensieve veehouderij hebben twee uur na het vertrek van een wethouder ook de coalitie in Bladel om zeep geholpen. Haar partij stopte de coalitiesamenwerking met CDA en Vrije Hapertse Partij (VHP).

Vertrouwen

Op de agenda van de gemeenteraad in Bladel stond de uitbreiding van een intensieve veehouderij aan de Molenweg in Hoogeloon. CDA en VHP hadden samen met oppositiepartij VVD een amendement ingediend om uitbreiding van het bedrijf met 1.800 varkens mogelijk te maken. "Dat is ons inziens tegen de coalitieafspraken", zei fractievoorzitter Marcel Roks van PRO5. "We hebben geen vertrouwen meer in het coalitieakkoord."

Principieel tegen

Roks maakte ook bekend dat PRO5 geen opvolger voor Veldhuizen gaat zoeken.

"We zijn principieel tegen het vergroten van dieraantallen. Zolang er geen instrument is om dat tegen te gaan, kunnen we geen wethouder leveren."


Bronnen: ED, 23 maart 2017 en ED 23 maart 2017