maandag 13 maart 2017

Controles bij nertsenhouders

Nertsenhouders die hun bedrijven de afgelopen jaren nog hebben uitgebreid, kunnen binnenkort een bezoekje verwachten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens een woordvoerster van die dienst gaat het om fokkerijen waarvan in 2016 al is vastgesteld dat ze zich niet aan de wet hebben gehouden. “De komende maanden gaan we handhaven.” Aantallen of locaties worden nog niet genoemd.


Verboden

De nertsenhouderij is in Nederland verboden, waarbij bestaande bedrijven ter compensatie nog mogen doorgaan tot 1 januari 2024. Het oorspronkelijke verbod dateert van 15 januari 2013. Het werd gevolgd door een juridische strijd tussen de sector - vooral thuis in Oost-Brabant - en de Nederlandse Staat. Eind 2015 bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat het verbod rechtsgeldig is. Eind 2016 kwam ook de Hoge Raad tot dat oordeel.

Illegaal

Concreet betekent dit dat vestiging van nieuwe bedrijven en uitbreidingen van ná 15 januari 2013 illegaal zijn. Tenminste, als de verkregen vergunningen ook van na die datum zijn. Een aantal nertsenhouders heeft de voorbije jaren echter gebruikgemaakt van vergunningen van vóór 15 januari 2013. Niet alle uitbreidingen zijn dus illegaal geweest.


Stank

Nertsenhouderijen produceren vaak veel fijnstof en zorgen voor stankoverlast. In Zuidoost-Brabant zorgden plannen van nertsenhouders de laatste jaren dan ook geregeld voor gedoe. Bijvoorbeeld in Bergeijk, waar een fokker uit Beek en Donk een farm met duizenden moederdieren wil opzetten. Het probleem was meestal dat provincies en gemeenten aangevraagde natuurbeschermings- en omgevingsvergunningen niet konden weigeren; het handhaven van het verbod was aan de landelijke overheid.

Landelijke overheid

Die laatste leek aanvankelijk weinig werk te maken van die taak. ‘Bont voor Dieren’ en ‘Animal Rights’ stapten in april 2016 dan ook naar de rechter om te proberen daar verandering in te brengen. Nu komt er alsnog garen op de klos. Nertsenhouders bij wie vorig jaar al overtredingen zijn geconstateerd krijgen binnen enkele maanden opnieuw bezoek van de NVWA. Die kan via boetes en andere sancties een einde maken aan illegale praktijken.

Bron:  ED; 10 maart 2017