woensdag 1 maart 2017

B&W Deurne ontbreekt bij debat over veehouderij en gezondheid

Volgende week donderdag 9 maart is Deurne één avond centraal in Nederland. Op initiatief van het Nationaal Burgernetwerk ‘Betere gezondheid door minder vee’ wordt in Deurne het nationale debat over veehouderij en gezondheid gehouden. Het is een heikel onderwerp voor het bestuur van Deurne. Al vele jaren wordt het bestuur van Deurne door inwoners aangemoedigd om van de toekomst van de intensieve veehouderij in zuidoost Brabant een hoofd onderwerp van bestuur te maken. Tot nu toe met weinig resultaat. Steeds meer inwoners vinden dat gezondheid en leefgenot van alle inwoners top prioriteit van goed bestuur moet zijn.
Lees hier het eerdere artikel in Duurzaam Deurne nieuws  over het nationale debat.Afwezig

Helaas hebben burgemeester en wethouders van Deurne besloten dat ze niet aanwezig zullen zijn bij het nationale debat over veehouderij en gezondheid. Ze hebben andere afspraken. Progressief Akkoord - GroenLinks en het CDA willen dat ze terugkomen op hun besluit. "Je vaardigt op z'n minst een lid van het college af om te laten zien dat je het onderwerp serieus neemt."

Aanwezigen

Tijdens het debat op 9 maart in Deurne zijn onder andere staatssecretaris van landbouw Martijn van Dam en de artsen Mariken Ruiter (auteur van het rapport 'Volksgezondheid en Veehouderij') en Ignas van Bebber te gast. Zij praten over de relatie tussen veehouderij en volksgezondheid. Ook is er een debat tussen publiek en politici, waaronder Erik Ronnes (CDA) en Paul Smeulders (GroenLinks).

Raadscommissie

Het college kreeg een officiële uitnodiging, maar sloeg deze af. "We moeten constateren dat het debat is gepland op een avond waarop onze raadscommissie Bestuur een aantal belangrijke uitspraken moet doen in het kader van Veerkrachtig Bestuur in Brabant. Dit proces kan geen uitstel hebben,  gelet op de afspraken die daarover met Gedeputeerde Staten zijn gemaakt. Tevens blijken er die avond nog andere (eerder toegezegde) afspraken te bestaan voor de diverse portefeuillehouders", liet het college weten.


Epicentrum

Progressief Akkoord-GroenLinks wil dat het college op dat besluit terugkomt. "Deurne is het epicentrum van de intensieve veehouderij in Brabant. Wij vinden dat er vertegenwoordigers van de gemeente moeten zijn die hun visie kunnen toelichten. Er zijn veel Deurnenaren die zich zorgen maken over dit probleem. Het college zou dit onderwerp serieus moeten nemen", aldus fractievoorzitter Carly Arts. De partij vindt het CDA aan haar zijde. "Wij ondersteunen de oproep. De burgemeester moet naar de commissie die avond, maar het lijkt me sterk dat ze niet een persoon af kunnen vaardigen. Je wil toch ook je oor te luister leggen over dit onderwerp? Je wil toch weten wat speelt en wat er leeft? Dit is een van de belangrijkste onderwerpen in de politiek. Landelijk en in Deurne", stelt Leo Cuijpers van het CDA.

Unieke kans

Een van de organisatoren van het landelijke debat, vereniging Stop de Stank, hoopt ook dat het college zich bedenkt. "We hebben alle grote partijen uitgenodigd, alleen de PVV en de VVD willen niet komen. Het is niet zo maar een avondje, we hebben veel werk gemaakt van de sprekers en onderwerpen”, vertelt Maria Berkers. "We kregen nog wel een mail van wethouder Biemans. Als hij op tijd terug is van zijn andere afspraak zou hij nog langskomen. Dat zou mooi zijn, want hij is de wethouder die over dit onderwerp gaat."

Bron: Eindhovens Dagblad; 28 februari 2017