dinsdag 13 december 2016

Mest geeft spanning in Brabant

Actueel

Het Noord-Brabants mestdebat (ook wel dialoog genoemd) ontaardt in fikse ruzie tussen het bestuur van de provincie, boeren en natuurliefhebbers. Even leken ze elkaar gevonden te hebben. Maar de hakken staan alweer in het zand. 


ZLTO

Of de provincie, milieuclubs en boeren terug bij af zijn? ,,We zijn veel verder dan terug bij af", zegt voorzitter Hans Huijbers van landbouworganisatie ZLTO. ,,De wonden zijn dieper dan ooit." Andere belanghebbenden, met name gewone inwoners van de provincie, zijn blij dat  er een einde komt aan onoprechte oplossingen, afgedwongen door een strak georkestreerde ‘dialoog’, die alleen de illusie van een oplossing opleverde.


Mestdialoog

Ze waren bij het bestuur van de provincie zo opgetogen, bij het onthullen van de resultaten van de mestdialoog, een maandenlang overleg met burgers, boeren en natuurclubs over hoe het verder moet met de mestproblematiek. Iedereen was nader tot elkaar gekomen, zo klonk het. Wat heet: de boeren waren voor het eerst bereid om te praten over een stop op verdere groei van het aantal beesten.

Sfeer verziekt

Maar sinds die dialoog door het provinciebestuur is omgezet in concrete beleidsplannen, is de sfeer weer totaal verziekt. Grootste pijnpunt is een extra eis aan boeren, om vóór 2020 oude stallen zo aan te passen dat er fors minder ammoniak wordt uitgestoten. Dit kwam in de mestdialoog nooit ter sprake, zeggen de vertegenwoordigers van de boeren. Maar het is wél onderdeel van de plannen waar Provinciale Staten over discussiëren.

Bron: Eindhovens Dagblad; 8 december 2016

Door minder dieren naar minder mest


Provinciale burgergroepen uit Noord-Brabant, Limburg en Gelderland hebben de handen ineen geslagen met het Burgernetwerk Nederland. Hiermee trekken zij in Den Haag ten strijde in hun gevecht voor minder dieren in de veehouderij.


Belangen van burgers

Burgers krijgen steeds meer te maken met gezondheidsrisico's en een bedorven woonomgeving door de uitstoot van de intensieve veehouderij. Dit feit lijkt volgens hen niet door te dringen tot in Den Haag. "Met het Burgernetwerk Nederland willen we de zorgen van een grote groep Nederlanders onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer", legt Cyril Hoevenaars uit Bergeijk namens het Brabants Burgerplatform Minder Beesten uit.

Breed front

Samen met Kerngroep Limburg Gezonder en Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland worden de rijen nu gesloten. Gesprekken met burgergroepen uit andere provincies om aan te sluiten bij het netwerk zijn gestart, meldt het netwerk.

Bron: Eindhovens Dagblad; 8 december 2016