zaterdag 26 november 2016

Brabants grondwater stinkt

Het onhandige gedrag van Brabantse bestuurders in het omgaan met de gezondheid bedreigende aanwezigheid van H2S gas in de Brabantse bodem, is ook doorgedrongen tot de landelijke media. In een artikel in Trouw wordt de retorische vraag gesteld: “Hoe gevaarlijk is het gas dat opborrelt uit Brabants grondwater?” Experts en bewoners willen meer weten. Maar de provincie weigert.

Gezondheid

Waterstofsulfide (of H2S) stinkt enorm, en veroorzaakt irritaties aan ogen en luchtwegen. Hogere concentraties leiden tot blijvende gezondheidsschade. In grote delen van Brabant komt het gas mogelijk in het grondwater voor, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van TNO. Op twaalf plaatsen in de provincie stonk het naar rotte eieren, en op zeven plaatsen bleek bij tests dat het grondwater relatief veel H2S bevat. Het grootst is het probleem in Oost-Brabant, tegen de grens met Limburg. Het gas komt vrij bij het oppompen van grondwater, bijvoorbeeld bij een bouwproject, om een zwembad te vullen of om akkers te besproeien.

Stuitend

Vanwege de aanhoudende ongerustheid in de regio, hield de Brabantse Milieu Federatie (BMF) afgelopen week een voorlichtingsavond in Deurne. "Stuitend dat de provincie niet haar verantwoordelijkheid neemt, en dat wij dit moeten organiseren", vindt woordvoerder Remmert van Haaften.

Noord-Brabant

Wat het bestuur van Noord-Brabant betreft is het boek gesloten. Het risico op ongelukken met H2S acht de provincie klein en de gemeenten en waterschappen zijn op de hoogte van het gevaar. Zij moeten iedereen informeren die grondwater oppompt, vindt de provincie.

TNO

TNO-onderzoeker Hans Peter Broers is nog niet klaar met het onderwerp, vertelt hij in Deurne. Noord-Brabant zou het grondwater bij alle meetpunten in de provincie moeten checken op waterstofsulfide. Ook waterschap Aa en Maas vindt dat er meer onderzoek nodig is. "Ik zou graag agrarische putten onderzoeken", stelt Jappe Beekman van het waterschap.

Intensieve landbouw

Veel van de ruim vijftig aanwezigen maken zich zorgen over de intensieve landbouw in de Peelregio. De provincie stelt - opvallend genoeg op basis van het rapport van Broers - dat de landbouw niets met H2S te maken heeft. Maar volgens Broers draagt landbouwmest wel degelijk bij aan de opbouw van stoffen in de bodem, waardoor H2S ontstaat.

Bestuur van Brabant

Het bestuur van Brabant nam niet deel aan de discussie in Deurne. "TNO en de GGD hebben het onderwerp al goed onderzocht. Een discussiebijeenkomst levert geen aanvullende relevante informatie op", stelt gedeputeerde Johan van den Hout van milieu in een schriftelijke reactie. Hij blijft erbij: nader onderzoek is niet nodig.

Mest

Het gas ontstaat vooral in streken waar veel organisch materiaal in de bodem zit, in combinatie met pyriet. Sulfaat, afkomstig uit luchtverontreiniging en mest, zet het proces in gang. Op dit moment wordt het grondwater beïnvloed door de uitstoot en bemesting van 15 jaar geleden.

Limburg

Het bestuur van Limburg is nooit door het bestuur van Noord-Brabant geïnformeerd over de H2S-problematiek, zo meldt een woordvoerder van die provincie. Ook het TNO-onderzoek dat Brabant liet doen, is in Limburg onbekend. Een bodemspecialist van de provincie Limburg neemt zo snel mogelijk contact op met zijn Brabantse collega's voor meer informatie, zo laat de woordvoerder weten naar aanleiding van de vragen van Trouw.

Bron: Trouw; 23 november 2016