zaterdag 24 september 2016

Toon Kortooms en Dé Muziekschool Deurne - Asten

Toon Kortooms werd in Deurne geboren, als zevende kind in een gezin met veertien kinderen dat door de omgeving 'Circus Kortooms' werd genoemd. Zijn vader beheerde een turfstrooiselfabriek en veenderij. Op de basisschool in Griendtsveen bleek zijn schrijftalent toen hij elke opstelwedstrijd won. Van zijn boek Beekman en Beekman werden meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Dat maakt het boek tot de best verkochte roman in Nederland ooit. Help! De dokter verzuipt... stond mede dankzij de verfilming van het boek anderhalf jaar lang als nummer 1 op de bestsellerlijst.
Kortooms' romans speelden zich vooral af in de Brabantse Peel en zijn vaak gebaseerd op eigen ervaringen.

Op 28 december 2009 werd in Deurne het Toon Kortooms Park geopend. 

Toon Kortooms jaar

In Deurne wordt in 2016 de honderdste geboortedag van Toon Kortooms gevierd. Het hele jaar staat Deurne in het teken van de streekromanschrijver. Er vinden tal van activiteiten en evenementen plaats. Toon Kortooms is bij een zeer breed publiek bekend en is een van de historische dragers van Deurne als cultuurdorp. Het Toon Kortooms Park is dé aangewezen plaats voor een bijzondere cultuur manifestatie, een ontmoeting met Dé Muziekschool Deurne-Asten.


Dé Muziekschool Deurne-Asten

In 2012 besloot het bestuur van de gemeente Deurne de subsidiekraan voor RICK, op dat moment de zeer goed functionerende muziekschool van Deurne, dicht te draaien. Cultuur moest wijken voor Euro argumenten. Hiermee dreigde er een einde te komen aan muziek-, dans-, theater- en beeldende lessen in Deurne. Gelukkig namen enkele docenten van het RICK het initiatief om door te gaan met het verzorgen van kwalitatief goed, kunstzinnig onderwijs in de gemeente Deurne. Enkele jaren later sloegen de bezuinigingen ook toe in Asten. Dé Muziekschool Deurne-Asten was geboren.Dé Muziekschool ontmoet

Van tijd tot tijd laten leerlingen en docenten van Dé Muziekschool zien en horen wat de resultaten zijn van hun kunstzinnige ontwikkeling. De agenda van de site van de school geeft daarvan tal van voorbeelden. In 2015 ontstond de traditie om een serie ‘Dé Muziekschool ontmoet’ voorspeelmiddagen te organiseren. In Museum De Wieger werden in 2015 en 2016 al drie van deze bijzondere ontmoetingen gehouden.

Dé Muziekschool ontmoet Toon Kortooms

In het Toon Kortooms jaar 2016 ontmoeten de bekende en bejubelde Deurnese schrijver en Dé Muziekschool elkaar. Cultuur ontmoet cultuur. Deurne wil weer groeien als cultuurdorp. Plaats van ontmoeting is het Toon Kortooms Park, de plek waar Toon Kortooms opgroeide. Het park is te vinden op het adres Griendtsveenseweg 80, Deurne, bijna aan de ingang van Griendtsveen.Programma

Zondag 25 september 2016, van 13.00 tot 16.00 uur kunt u luisteren en kijken naar slagwerk, viool, piano, dwarsfluit, accordeon, gitaar, zang, harp en dans. De optredens zullen plaatsvinden op verschillende locaties: op het terras, bij het blote voetenpad, in De Veenderij en in het museum. Ieder halfuur start een optreden. Bovendien zal Martien van Rijt twee verhalen voorlezen. Eén verhaal over dokter en kunstenaar Wiegersma uit ‘Help de dokter verzuipt’ en één verhaal speciaal voor kinderen.

Iedereen is welkom, kan kiezen uit de vele kunstzinnige mogelijkheden en ook genieten van de fijne locatie.


Toon Kortoomspark op TV

Het Toon Kortoomspark was vrijdagavond 23 september, te zien in een aflevering van het tv-programma Landinwaarts. Naar aanleiding van het Toon Kortoomsjaar brachten presentatrice Dieuwertje Blok en haar team een bezoek aan het Toon Kortoomspark en de Markt in Deurne. Het programma werd uitgezonden op NPO 2. Klik hier als u meer wilt lezen.