maandag 26 september 2016

Snoertseplak Liessel verandert in ‘boerderij met toekomst’

Asvam is nog steeds een begrip in Deurne. Dat bedrijf had het plan om een megastal te vullen met 17000 varkens. Asvam kwam van buiten. Het was geen bedrijf uit Deurne. Mensen in de omgeving van Snoertsebaan 28, gesteund door een groot aantal inwoners van Deurne, pruimden het niet. Een petitie met ruim 2000 handtekeningen gaf de doorslag. Het bestuur van de provincie Noord-Brabant, eigenaar van het terrein, liet het plan Asvam niet doorgaan. Het terrein wachtte op een betere bestemming.


De toekomst

De vraag was toen: “Als er geen grote aantallen varkens meer mogen komen, wat wordt dan de bestemming van het terrein?” Een groep initiatiefnemers begon te werken aan de ‘boerderij van de toekomst’, ook wel aangegeven als de ‘boerderij met een toekomst’. De nieuwe boerderij moest duurzaam en innovatief zijn en de actieve steun krijgen van mensen in de omgeving. ‘Boer en burger’ moesten weer bij elkaar komen. Het bestuur van de provincie vond het een goed idee en gaf tijd en steun aan de initiatiefgroep.

Stand van zaken

De initiatiefgroep werd steeds groter en bestaat nu uit 25 teamleden. Er is inmiddels een stichting opgericht en een concreet plan van aanpak opgesteld. Jon Mensink, woonachtig op een steenworp afstand van de Snoertseplak: “We stuitten op allerlei wet- en regelgeving. Regels zijn toegespitst op de reguliere landbouw, niet op ons idee.” “Gelukkig denken het bestuur van de gemeente Deurne en het bestuur van de provincie Noord-Brabant met ons mee”, aldus Mensink. Er is ook steun van FoodUp! Brabant, onderdeel van een provinciaal programma om de ‘agrofood’ sector in Brabant duurzamer te maken.


Volgende stappen

De woonboerderij, de veldschuur, de oude stallen, de mestsilo, ze staan er allemaal nog. Maar in de loop van 2017 zal het beeld op Snoertsebaan 28 in Liessel gaan veranderen. Stap 1: de stallen en de silo worden gesloopt en indien nodig wordt ook de grond gesaneerd. Stap 2: jonge Duroc-varkens gaan ravotten in een buitenverblijf. Oftewel: project Snoertseplak gaat beginnen. De bijna 12 hectare grote plak aan de Snoertsebaan is nog steeds eigendom van de provincie. Die gaat de grond vanaf 1 januari 2017 voor een jaar verpachten aan de stichting. Dan moet het project bewijzen levensvatbaar te zijn.

In voorbereiding

Er zijn al volgende stappen in voorbereiding. Mensink: “We gaan aan de slag met wilde rijst en andere eiwitrijke gewassen en er komt een voedselbos met fruit en noten. Ook wordt begonnen met de teelt van groente.


Informatie

De bevolking van Deurne zal zo goed mogelijk geïnformeerd worden over het project. Maandagavond 10 oktober, 20.00 uur, is een informatieavond op de plak. En op 31 oktober nog een. De laatste avond gaat speciaal over de vraag of het project een functie kan gaan vervullen voor mensen met een verstandelijke beperking.Bronnen: Eindhovens Dagblad; 23 september 2016; Website van de Snoertseplak


Reageren? Wat denkt u over het project Snoertseplak? Laat het de lezers van Duurzaam Deurne nieuws (100-200 per dag) weten. Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com. Uw email adres wordt niet bekend gemaakt.