donderdag 28 juli 2016

Voorbeeld voor Deurne (3); echte democratie

Aan de rand van Arnhem werken twintig mensen aan hun ecowoondroom: een oude boerderij wordt omgedoopt tot ecologische woongemeenschap van vijftien huizen. Hoe maak je een duurzame droom realiteit? Hoe werk je aan echte democratische besluitvorming? Dus niet: de meerderheid beslist, maar doorpraten tot je het met elkaar eens bent.


Droom

Met een groep gelijkgestemden grotendeels zelfvoorzienend en klimaatneutraal gaan wonen op een boerderij met een lap grond aan de rand van Arnhem. Zo duurzaam mogelijk bouwen, eigen energie opwekken, samen groenten verbouwen, spullen delen, voor elkaar zorgen indien nodig. Een mooi vooruitzicht.

Besluiten

Drie monumentale stallen naast elkaar. Kunnen de oude gevels van de stallen behouden blijven? Welk uitzicht hebben we straks vanuit onze woning? Waar komt de gemeenschappelijke ruimte? Hoe gaan we het eens worden met z’n allen? We discussiëren, luisteren en nemen besluiten volgens de sociocratische methode. Het is een methode die veel wordt toegepast in woongroepen en CPO-projecten (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) zoals het onze.

Unaniem

Anders dan bij democratische besluitvorming, waarbij de meeste stemmen gelden, gaat het bij de sociocratische methode (geleerd van de oude Grieken) om het bereiken van consent. Dat houdt in dat we net zo lang overleggen totdat iedereen zich kan vinden in een bepaald besluit. Het kost veel tijd en sociale behendigheid maar aan het einde van de rit heb je behalve een goed gevoel over het besluit óók een goed gevoel over de groep.

De bio-architect 

Onze bereidheid tot consent werd voor het eerst op de proef gesteld bij het kiezen van de juiste architect. Vier architectenbureaus waren uitgenodigd om hun plannen te komen pitchen. De een wierp een maquette in de strijd; de ander vertrouwde op Powerpoint. Duurzame ambities en expertise hadden ze allemaal, maar wie is het beste in staat deze bonte verzameling individuen te leiden naar een ontwerp waarbij iedereen zich thuis zou voelen?


Keuze

We kozen unaniem voor de jongens van architectenbureau Orga. Het bureau heeft zich gespecialiseerd in ‘passief bouwen’ en werkt zoveel mogelijk met natuurlijke, hergroeibare en lokale materialen (zoals hout). Passief bouwen betekent dat het energieverbruik van een huis wordt teruggebracht naar een maximum van 15 kWh per vierkante meter per jaar. Een passief huis maakt optimaal gebruik van de warmte van de zon en zelfs die van je eigen lichaam. Een passief huis is driedubbeldik geïsoleerd, zodat de warmte niet ontsnapt.

Naar het ontwerp 

Ons wacht een spannende zomer, waarin we als individuen, stellen, gezinnen én als collectief moeten sparren over de wensen en eisen die wij willen voorleggen aan de architect. Het enige dat vaststaat is de locatie, het aantal vierkante meter waarvoor we hebben getekend, de duurzame droom waarin je gelooft en de toekomstige buren die zo gek waren dat ook te doen. Hopelijk lukt het ons om ook hier in harmonie uit te komen. Wordt vervolgd.

Bron: One World Groen; 2 juni 2016