zondag 10 juli 2016

Varkensvlees hoort in Duitsland op het menu

Een maand geleden, tijdens jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van autobedrijf Daimler in Berlijn, belde iemand de politie omdat twee mannen elkaar stonden af te rossen voor het lunchbuffet. Agenten erbij, overmeesteren, kalmeren. Waarom er gevochten werd, wilde de politie weten. Het antwoord was: de mannen vochten om een worst. Misschien was er wat krap ingekocht. Voor vijfduizend aandeelhouders had Daimler slechts 12,5 duizend worsten.Identiteitsvlees

Welkom in Duitsland, waar de worst identiteitsvlees is. Van de Beierse Weisswurst, tot de knapperige Thüringer Bratwurst, tot de Berlijnse Currywurst. Het varken is sowieso een onmisbaar element in de Duitse taal en cultuur. Van scheldwoord 'Schwein!' tot Schweinerei voor 'geknoei'. Varkens brengen in Duitsland ook geluk, op de manier van een klavertje vier.

Grote producenten

Varkensvlees hoort in Duitsland op tafel, vinden Jan-Peter Witt (32) en zijn vader Jan-Peter Witt (64), varkensboer en varkensboer in ruste. Ze slobberen slappe koffie aan de keukentafel. De stal is zo groot als een fabriek. De Witts hebben 900 zeugen. 'Vorige week kregen 180 daarvan samen 2.400 biggen. Duitsland is nog steeds de grootste varkensvleesproducent van Europa.

Export

Zoals in Nederland is een steeds groter deel van het vlees voor de export, want varkensvlees raakt in eigen land uit de gratie. Al sinds 2001 neemt de hoeveelheid varkensvlees die de gemiddelde Duitser per jaar tot zich af. Inmiddels zijn de Duitsers met een consumptie van 53 kilo varken per persoon per jaar niet eens meer de grootste varkensvleeseters, dat zijn de Spanjaarden die 57 kilo eten.


Afname

Voor die afname is de toenemende invloed verantwoordelijk van de natuur- en milieulobby waardoor vooral jonge mensen in de steden hun neus ophalen voor een lekkere traditionele Schweinebraten of Haxe - schenkel. Het enige varkensvlees dat zij nog blieven is het hippe Pulled Pork, en dan alleen als het biologisch is.

CDU

De CDU-fractie is deze trend zat. “Varkensvlees hoort in Duitsland op het menu”, zei Voorzitter Daniel Günther in maart. Het was tijd voor een varkensvleescharmeoffensief. “Omdat er met varkensvlees helemaal niks mis is en omdat het een onderdeel is van de Duitse cultuur.”

Bron: de Volkskrant; 5 mei 2016