zondag 3 juli 2016

Inspiratie Snoertseplak; Boerderij Ruimzicht

Boerderij Ruimzicht is een biologisch dynamisch melkveebedrijf met tuinderij. Boer Gerjo verzorgt het vee, Annet de boerderijwinkel en Fred is tuinder. We hebben een missie: 100% lokaal ondernemen met aandacht voor natuur, dier en mens. Zo blijven de kalfjes bij de koe, eten de koeien 100% lokaal voer, wekken we op de boerderij energie op en verkopen we verse producten lokaal. Boerderij Ruimzicht ligt in Halle. (vlakbij Doetinchem).


Biologisch Dynamisch

Ruimzicht zorgt voor een gezonde voedselproductie in een bewuste omgang met de aarde en de mens. De bewustwording naar buiten toe speelt daarbij een belangrijke rol. Dat doen we met Biologisch-dynamische landbouw. Deze aanpak zorgt voor natuur, plant, dier en mens. We putten de natuurlijke bronnen niet uit.

Veehouderij

In de Veehouderij hebben de koeien hoorns en zijn de koeien antibiotica-vrij. De kalfjes blijven bij hun moeder en lopen van Pasen tot Kerst buiten. De koeien zijn een familiekudde. Er lopen 4 generaties koeien in de wei. De dieren liggen op stro in een heuvelstal. Dat is beter voor de koeien want zo behouden ze hun natuurlijke gedrag.

Biologische Tuinderij 

Met veel liefde voor het land en de natuur telen we nu al meer dan 10 jaar biologische groenten. We brengen eerlijke, verse en gezonde groenten naar onze klanten in de omgeving van Halle, Dieren, Rheden, Varsseveld, Zelhem, Doetinchem, Doesburg en Arnhem. Het bedrijf is kleinschalig en energiezuinig.

Biologisch

De teelt van de groenten gebeurt op biologische wijze, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Doordat we het bodemleven en de plant verzorgen, zijn de planten gezond en hebben geen ziekten en aantastingen. Kunstmest en chemicaliën zijn overbodig.

Betrokkenheid

De groenten gaan rechtstreeks van teler naar consument. Dat is voordelig en schept ook een grotere betrokkenheid. Als klant ziet u hoe het eten geproduceerd wordt en je kunt mede de prijs bepalen door de mate van betrokkenheid die je wenst. Als je voor een heel jaar abonnee wordt biedt dat voordeel voor je als klant en voor het bedrijf.

Familiekudde

Uniek voor melkvee in Nederland is dat wij een zogenaamde familiekudde hebben. Alle leeftijdsgroepen in 1 kudde. Behalve de grote kalveren van 2 tot 8 maanden, die moeten een half jaar volledig ontwennen aan de moedermelk. De eerste 2 maanden hebben ze zich volop te goed kunnen doen aan de beste melk rechtstreeks van de moeder. Die goede start en later de opname in de kudde als groot kalf maakt dat wij vrijwel natuurlijk melkvee kunnen houden.

Aurora Kaas

De kaas wordt gemaakt bij kaasmakerij Aurora. De melk van ons bedrijf gaat samen met de melk van een aantal andere biologische boeren uit de regio naar Aurora waar er heerlijke kaas van gemaakt wordt.


Meer lezen?

Kijk op de website van Boerderij Ruimzicht en verlang naar zo’n gezonde, duurzame plek in de omgeving van Deurne.

Reageren?
Waarom vinden we deze voorbeelden van duurzame agrarische bedrijven vrijwel overal in Nederland (en andere landen in de omgeving), maar niet in Deurne.  Misschien wordt de Snoertseplak het begin van een grote, positieve verandering. Mail uw mening naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com