donderdag 7 juli 2016

Denemarken zet vol in op biologische landbouw

De Deense overheid zet in op biologische landbouw en voeding. Een groot verschil met Nederland. In 2020 moet het Deense biologische landbouwareaal zijn verdubbeld ten opzichte van 2007. De Denen zijn inmiddels goed op weg naar dat doel, doordat ook de vraag naar biologische producten wordt gestimuleerd. Dat gebeurt onder meer door promotie van biologisch voedsel in publieke keukens, hotels en restaurants. Campagne

Een onderdeel van de promotiecampagne is een goud-zilver-brons-keurmerk, dat aangeeft in welke mate de geserveerde maaltijden uit biologische producten bestaan. Brons is voor keukens die 30-60% biologisch serveren, zilver is 60-90% en goud is 90-100% biologisch. In Kopenhagen voldoen al sinds vorig jaar alle keukens aan de eisen van het zilveren keurmerk.

Plan

Achter deze ontwikkeling zit de instelling van een ecologie-plan. De Deense biologische sector loopt wereldwijd voorop. Denen geven maar liefst 8% van hun boodschappenbestedingen uit aan biologische producten. De exportwaarde van biologische producten nam sinds 2007 met meer dan 200% toe. De Denen willen hun voorsprong uitbreiden en de omschakeling op biologische landbouw versnellen.

Bedreiging voor Nederland

Deze ontwikkeling betekent een bedreiging voor Nederland, vreest Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, de organisatie die zich in Nederland sterk maakt voor meer biologische voeding en landbouw. "Wij zijn importerend in zuivel. De biomarkt groeit in Nederland met 10 tot 15% per jaar. Een deel van de importzuivel komt uit Denemarken."

Maatregelen

Van den Idsert geeft aan dat ook in Nederland een hoge biologische productie mogelijk is. Hij wijst op de goede landbouwgrond en dito boeren en de ondernemende instelling. "In het eerste kwartaal van 2016 hebben meer dan 100 bedrijven zich aangemeld voor omschakeling. Dat is nog te weinig, maar we zien ook dat de Nederlandse regering achterloopt in maatregelen om een totaalbeleid te creëren, zoals ze dat in Denemarken doen."


Gezondheid

Een van de redenen van de Deense overheid om biologisch voedsel in publieke keukens te promoten, is gezondheid, weet Allerup Nielsen, hoofd inkoop van twee ziekenhuizen in de omgeving van Kopenhagen.  "Als oudere mensen niet of slecht eten, worden ze mager, verdwijnen hun spieren en worden ze sneller ziek. Als er gezond wordt gegeten, zijn mensen sterker en fitter. Dat scheelt in de zorgkosten. Het eten moet in het ziekenhuis een soort van behandeling zijn. Als je als patiënt of bejaarde het idee hebt dat je echt lekker en gezond eten krijgt, dan ga je beter eten."

Media

In Deense media wordt zoveel over biologisch voedsel gesproken en geschreven, dat het in de hoofden van de mensen blijft hangen. "Als je boodschappen haalt denk je: biologisch is gezond."

Kinderen

Kinderen van nu groeien op met biologische voeding. Ze krijgen het op het kinderdagverblijf en op school. Het concept van biologisch voedsel is ze letterlijk met de paplepel ingegoten. Als de kinderen van nu volwassen zijn, zal biologisch eten logisch voor ze zijn. De trend wordt steeds groter.

Duurder

Ziekenhuizen gaan voor een gouden keurmerk. Dat is vooral financieel moeilijk, want dan moet meer dan 90% van wat ze serveren biologisch zijn. Dat de inkoop daarvan duurder is dan van gangbaar voedsel wordt gecompenseerd  door minder voedsel te verspillen. De porties zijn al verkleind en wat er alsnog wordt weggegooid, wordt vaker hergebruikt.

Bron: Boerderij, 14 mei 2016