donderdag 16 juni 2016

Water en de Ossenbeemd; Voor duurzaam Deurne

De Ossenbeemd wil bijdragen aan de positieve beleving van de natuur in Deurne. Daartoe stimuleert de Ossenbeemd natuur- en milieubewust gedrag bij de inwoners van Deurne en omgeving. De Ossenbeemd draagt op deze manier bij aan leefbaarheid en duurzaamheid van de gemeenschap Deurne.Water

De Ossenbeemd is een oase midden in Deurne en maakt deel uit van het schitterende historische beekdal van de Vlier. Het water van de Vlier is van oudsher van groot belang voor de Ossenbeemd en haar omgeving, maar water is voor iedereen letterlijk van levensbelang.

Verhaal van het water

De Ossenbeemd wil het ‘Verhaal van het Water’ vertellen door zichtbaar te maken hoe het water in het verleden gebruikt en beheerd werd, maar vooral ook gericht op de toekomst met elementen als pompen, stuwen, een waterspeeltoestel, een mini-waterkrachtcentrale, een kleine windmolen, die het water in onze kikkerpoel op peil houdt, een waterput zoals die vroeger gebruikt werd, hemelwaterafvoer, waterbeheer, etc.


Nog meer

De Ossenbeemd wil in het bezoekerscentrum een platliggend scherm (touchscreen) voor kinderen plaatsen met allerlei opdrachtjes en informatie over water en duurzaamheid. Voor de uitwerking van dit idee zal samengewerkt worden met bedrijven in de regio, vrijwilligers en natuurlijk met het onderwijs.

Watereducatie

Water is essentieel voor het voortbestaan van de aarde en het leven op aarde. Schoon en gezond water is steeds schaarser. Het wordt bedreigd onder invloed van mensen en hun activiteiten. Watereducatie wordt steeds belangrijker om mensen te doordringen van het belang van schoon en veilig water. Daarom willen we op de Ossenbeemd - in het kader van ons duurzaamheidcircuit – ‘Het Verhaal van het Water’ realiseren. Dat hebben we als idee ingediend voor de Peeltrofee 2016.


Peeltrofee 2016

De Ossenbeemd doet mee aan de Peeltrofee, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door het Peelnetwerk, de samenwerkingsorganisatie voor een vitale groene Peel. Om het ‘Verhaal van het Water’ te realiseren zou het winnen van de Peeltrofee 2016 een belangrijke bijdrage zijn. Wil je helpen het idee van ‘Het verhaal van het Water’ te realiseren: stem dan op de Ossenbeemd, stem op ‘Het Verhaal van het Water’.


Stem!

Stem op de Ossenbeemd en ‘Het verhaal van het Water’. Klik hier op deze link om te stemmen. Wie gestemd heeft krijgt ter bevestiging een eenmalig mailtje. Als je daarop klikt is de stem definitief.

De prijs

Voor de Peeltrofee 2016 zijn 14 projecten voorgesteld. Uit de vijf ideeën met de meeste stemmen kiest een jury de winnaars (een 1e prijs van € 2500,=, een 2e prijs van € 1000,= en een 3e prijs van € 500,=). De eerste prijswinnaar ontvangt tevens de Peeltrofee, een prachtig ontwerp van Dirk Verberne uit Helenaveen.

Zegt het voort

‘Het verhaal van het Water’ is van groot belang voor iedere inwoner van Deurne en omstreken. Hebt u gestemd? Neem dan even de tijd om iedereen in uw omgeving te wijzen op ‘Het verhaal van het Water’. Gebruik alle mogelijkheden die u hebt. Water is het meer dan waard.
Tot ziens bij de Ossenbeemd en  ‘Het verhaal van het Water’!