woensdag 1 juni 2016

Veel meer doden door Q-koorts

Er zijn bijna driemaal zoveel mensen aan Q-koorts overleden als tot dusverre werd aangenomen: niet 26 maar 74. Het nieuwe sterftecijfer, dat nog hoger op kan lopen, wordt 20 juni toegelicht tijdens een conferentie op het Brabantse Provinciehuis. Het doel van die conferentie is nog niet bekend gemaakt.


Ernstige problemen

Annemieke de Groot, directeur van Q-support licht de verdrievoudiging toe. Het gaat om patiënten die na de uitbraak van de epidemie in 2007 de levende bacterie in hun lichaam met zich mee zijn blijven dragen. Die chronische variant van de Q-koorts kan ernstige hart- en vaatproblemen, met de dood als gevolg,  veroorzaken.

Sluipmoordenaar

Artsen moeten er alert op blijven dat Q-koorts lang als sluipmoordenaar actief blijft, bepleit De Groot. Met de juiste behandeling kan voorkomen worden dat chronische Q-koorts alsnog fataal uitpakt.

Bron: Brabants Dagblad; 30 mei 2016


Brabantse conferentie

Het totale sterftecijfer van 74 wordt onderbouwd in een analyse die op 20 juni tijdens een conferentie over de Q-koorts in het Brabantse Provinciehuis wordt gepresenteerd. Advocaat Luc Rohof van de stichting Q-koortsclaim en GGD-arts Jos van de Sande, erkend Q-koortsexpert, kijken er niet van op. Van de Sande: "Niet onderschat mag worden dat ook op de lange termijn de gevolgen van Q-koorts ernstig zijn." Wat zijn de lessen voor alle grootschalige, intensieve veehouderij?
Bron: Eindhovens Dagblad; 30 mei 2016


Stop grote stallen

Voormalig Brabantse GGD-directeur Jos van de Sande over de giga-geitenstal in Rossum: 'Doe het niet!' In de gemeente Maasdriel ligt een voorstel om een stal voor 5100 geiten te bouwen in Rossum. De politiek en het daaraan gekoppelde bestuur aarzelen.

Klap voor patiënten

Volgens van de Sande, Q-koorts deskundige bij uitstek,  is het plan voor de Rossumse giga-stal een klap in het gezicht van patiënten. "Ik ben stomverbaasd dat we deze discussie, zes jaar na de grote Q-koortsuitbraak, hier moeten voeren."

Ander geluid

Herman Heuver van de agrarische belangenorganisatie ZLTO vindt dat er geen redenen zijn om uitbreiding van geitenstallen tegen te houden. Volgens hem werkt de provincie Noord-Brabant, na een periode van terughoudendheid, weer mee aan uitbreidingsplannen van geitenhouders.


Politiek versus inwoners

Het college van Maasdriel wil meewerken aan de plannen voor de giga geitenstal. In de omgeving is veel weerstand. Een online petitie tegen de geitenstal is inmiddels al meer dan 600 keer ondertekend.

Politiek tegen politiek

Uit berichten in de media blijkt dat het college van B&W de gemeenteraad, in strijd met democratische principes, voor het blok heeft gezet. Het college heeft, samen met de geitenondernemer, de beslissing voor een giga stal genomen. De advocaat van de ondernemer heeft bestuurders gewaarschuwd dat de beslissing niet meer teruggedraaid kan worden.
Meer lezen?


Bron: Brabants Dagblad; 24 mei 2016

Reageren? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com