zondag 5 juni 2016

Brabantse veestapel is over twintig jaar weg

Dat zegt Jos van de Sande, die geldt als dé autoriteit op het terrein van de Q-koorts, in het Brabants Dagblad. Jos is arts en voormalig directeur van de Brabantse GGD. Zijn autoriteit ontleent hij aan zijn optreden tijdens de rampzalig verlopen Q-koorts affaire.


Gevolgen Q-koorts

Mede omdat de discussie in Noord-Brabant over de toekomst van de intensieve veehouderij hoog oploopt, komt er veel informatie vrij over de Q-koorts periode. Een hoofdthema is dat de Brabantse, maar ook de landelijke politiek weinig tot niets geleerd heeft van het woekeren van de dodelijke Q-koorts in Brabant.

Politiek en Q-koorts

In het Brabants Dagblad van 4 juni 2016 doet burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen er een schepje bovenop. Hij zegt: “Minister deed aan cover-up omtrent Q-koorts’. Daarbij doelt hij op voormalig landbouwminister Gerda Verburg. Over haar zegt hij: “ Verburg heeft bewust de ernst van de uitbraak van de Q-koorts epidemie, inmiddels acht jaar geleden, gebagatelliseerd. Vooral door toedoen van Verburg heeft deze ziekte verschrikkelijk veel ellende kunnen veroorzaken.'' Van de Sande zegt daarover: "Vervoersverbod, uitrijverbod van mest, fokverbod: dat zijn maatregelen die veel eerder genomen hadden moeten worden. Misschien hadden we de Q-koorts ermee in de kiem kunnen smoren."
Meer lezen?

Veestapel Brabant

Van de Sande: “De publieke opinie zal, samen met de concurrentie uit het buitenland, ervoor zorgen dat de veestapel in Brabant over twintig jaar verdwenen is. In Nederland zijn de afstanden, tussen mens en dier en tussen de stallen, gewoonweg te klein. Al die grote aantallen dieren op elkaar gepakt... Geïsoleerd op de Maasvlakte zou nog kunnen, maar niet meer in Brabant."


Enquête Brabants Dagblad

Naar aanleiding van het artikel over Van de Sande legde het Brabants Dagblad de volgende stelling voor aan de lezers: “De voorspelling van GGD-arts Van de Sande is reëel: De Brabantse veestapel gaat snel slinken”.
Op 4 april 2016 hadden ruim 500 lezers gereageerd. De uitkomst: mee eens 56% en niet mee eens 44%. Het grote probleem van de intensieve veehouderij begint door te dringen bij ons, de gewone inwoners.
Nu nog de politici en de bestuurders.

Bron: Brabants Dagblad; 3 juni 2016

Brabantse bestuurders

Het is te hopen dat provinciale en gemeentelijke bestuurders in Noord-Brabant de Brabantse kranten en andere media goed volgen. Dan zou er geen dialoog meer nodig zijn.