dinsdag 24 mei 2016

Inspiratie Snoertseplak; ‘KoeienRob’

In zijn nieuwe koeienstal wil Rob Denissen ook wat kantoorwerkplekken, om te verhuren. Het is één van de manieren waarop 'KoeienRob' wil ontsnappen aan de beknellende schaalvergroting in de melkveehouderij.

Krimp

Een 'ratrace' noemt Denissen de ontwikkeling waarin de Nederlandse melkveehouderij verzeild is geraakt. Steeds maar meer koeien leveren steeds meer melk die echter per liter steeds minder oplevert. Ondertussen is de mestproductie zo hoog gegroeid dat staatssecretaris Martijn van Dam nu ingrijpt en een krimp van de veestapel wil forceren.


Natuurvriendelijk

In 2009 had Denissen, die momenteel 75 koeien melkt en er volgens zijn vergunning 120 mag houden, een bouwtekening klaar voor een stal met 200 koe plaatsen. Maar hij koos een andere route. Voor een soort natuurvriendelijke stadslandbouw waarbij hij zijn erf in Heukelom ook openstelt voor andere ondernemers, burgers en activiteiten. Hij wil hiervoor een nieuwe stal bouwen waarin maximaal 80 koeien passen en is hierover in gesprek met de gemeente Oisterwijk.

Bron: Brabants Dagblad, 19 mei 2016

De Piet van Meintjes hoeve

Wie op zoek is naar de Piet van Meintjes Hoeve komt uit bij de familie Denissen in het buurtschap Heukelom bij Tilburg. De boerderij is gebouwd in 1913 en werd bewoond door de ongehuwde mevrouw Pietje Denissen, in de volksmond “Piet van Meintjes” genoemd. De Piet van Meintjeshoeve is een gemeentelijk monument.


Melkvee houderij

De melkveehouderij staat al jaren sterk onder druk. 'Verdubbelen of verdwijnen' is het credo. Verdubbelen wil de familie Denissen niet. Verdwijnen al helemaal niet. En dus ging boer Rob op zoek naar een alternatief. Op zoek naar samenwerking met andere ondernemers, nieuwe bedrijvigheid, op weg naar een boerderij waar koe én mens een goed leven kunnen leiden. In het najaar van 2013 won hij met zijn 'Zij-aan-Zij op de boerderij" concept de Dragon's Den bij 'Agri Meets Design', tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Schoolklassen

De liefde voor de koeien en het boerenleven staan centraal op deze boerderij, alsmede het delen en overdragen hiervan. Met regelmaat worden op de Piet van Meintjes Hoeve in het kader van 'Klasseboeren' basisschoolklassen ontvangen. De kinderen beleven en leren er veel; over het verzorgen van dieren en gewassen, over de vraag waar ons voedsel vandaan komt, over de natuur, over samenwerken en over het eigen lichaam.

Bron: pietvanmeintjeshoeve.nl

Reageren? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com