maandag 2 mei 2016

Duurzame energie in 2020 bijna gratis?

Door de wereldwijde transitie naar duurzame energie daalt de stroomprijs binnen enkele jaren tot bijna nul cent per kilowattuur. Consumenten betalen enkel nog voor transport en opslag in accu's en batterijen en sluiten voor stroom een abonnement af.


Voorspelling

Dat voorspellen netbeheerders en deskundigen uit de Nederlandse energiebranche. Zij lichten hun visie op de energierekening van 2020 toe tijdens de achtste editie van The Solar Future NL- Prepare for change-conferentie op 26 mei in de Jaarbeurs in Utrecht.

Concurrentie

Hoewel dalende stroomprijzen investeringen in zonne- en windenergie moeilijker maken en concurrentie met goedkopere kolencentrales lastig is zonder juiste CO2-heffing, verwachten deskundigen dat de transitie naar duurzame energie doorzet.

Druk

Ze verwachten dat de transitie vooral onder publieke en politieke druk en door steeds strengere klimaatafspraken doorzet. ”Ondanks de lage stroomprijzen in de laatste jaren zijn er nog nooit zoveel zonne- en windparken bijgekomen," zegt Martijn Boelhouwer, woordvoerder van Netbeheer Nederland.


Handel groene stroom

Volgens eigenaar Rob van Leeuwen van Jules Energy, dat aanbieders helpt om hun groene stroom te verhandelen, gaat de variabele kostprijs van duurzame energie binnen afzienbare tijd naar 0 cent per kilwattuur. Al hangt het tempo af van overheidsmaatregelen en subsidies.

CO2 belasting

Volgens Boelhouwer staat er op de toekomstige energierekening ook een soort CO2-belasting. Omdat de prijs van duurzame energie schommelt, zal er in de toekomst per kwartier afgerekend worden. De invoering van slimme meters maakt dat mogelijk.

Proef Amersfoort

Momenteel doen driehonderd gezinnen uit Amersfoort mee aan een proef. “Het voordeel hiervan is dat mensen als het ware verleid worden hun gedrag aan te passen", zegt Boelhouwer. “Dus als er bijvoorbeeld veel zonne-energie uit Duitsland is en de prijs bijna nul, dan gaan ze de elektrische auto opladen en de airco aanzetten. Als stroom duur is zetten ze de wasmachine pas over twee uur aan. Dan gebruiken mensen duurzame energie op het moment dat die er is."

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven; 23 april 2016

Reageren? Wie denkt in de Deurnese gemeenteraad na over de mogelijke revolutie in de energie productie en de betekenis voor Deurne? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com