zaterdag 9 april 2016

Meer Peel maakt Deurne veel waardevoller

Op weg naar 2030 lanceerde het bestuur van de gemeente Deurne eind 2016 een plan om de Peel uit te breiden, helemaal tot aan de rand van het eigen dorp. In 2017 ging de eerste schop voor nieuwe natuur de grond in, waardoor de waarde van onroerend goed in Deurne met pakweg 100 miljoen (100.000.000) euro kon gaan stijgen.Rekensom

Geld maakt alles vloeibaar, vergelijkbaar. Dat vinden we gemakkelijk. Becijfer wat een varkensbedrijf uitgeeft en binnen krijgt, en onder de streep verschijnt het eindresultaat. Zo’n kostenoverzicht kun je maken voor een varkensboer, een gemeente, maar ook voor Nederland als geheel.

Beperkingen

Het probleem van dergelijke rekensommen: niet alles wordt meegenomen. Omdat bijvoorbeeld niet alle factoren gemakkelijk in getallen zijn te vangen. Hoe bereken je de stankoverlast van een varkensbedrijf in euro’s voor de omwonenden? Hoeveel euro aan levensvreugde en ondernemerszin raakt een varkensboer kwijt door het geprotesteer van burgers? Nemen we bij de prijs van het varkensvoer de kap van oerwouden mee? En zo ja, hoe berekenen we zoiets in hemelsnaam? Zit in de prijs van geitenkaas ook de (soms levenslange) behandeling van patiënten met Q-koorts verwerkt?

Waarde

Waarschijnlijk kampt ook Werkgroep Behoud de Peel  wel eens met dit probleem. Want hoeveel is natuur nou eigenlijk waard? Is die waarde af te lezen aan het aantal bomen per hectare, de groei van nieuw veen in centimeters per jaar, het aantal broedende kraanvogels? Aardige pogingen, maar in zulke berekeningen mis je bijvoorbeeld de menselijke ervaring van de natuur, de zuurstofproductie of andere zaken die zich niet eenvoudig in geld laten uitdrukken.


Natuur en waarde

Interessant is de aanpak van Michiel Daams, die in maart 2016 promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij legt een direct verband tussen aantrekkelijke natuur (beetje vaag gedoe natuurlijk) en de prijs van woningen (keiharde euro’s). De universiteit over het onderzoek: ‘Aantrekkelijke natuur stuwt de prijzen van woningen op over een afstand tot wel zeven kilometer’.

Meer lezen?


Woningprijs

Woon je dichtbij aantrekkelijke natuur dan is het effect het sterkst: 16% van de woningprijs, waarbij uitzicht over het natuurgebied niet noodzakelijk is. Verder weg wordt het effect natuurlijk kleiner: het effect is 1,6% op een afstand van zeven kilometer en daarna wordt het verwaarloosbaar klein. Hoewel het effect per woning relatief klein is op zeven kilometer afstand, treft het op die afstand de prijzen van veel woningen. Natuur heeft daardoor op de woningmarkt veel meer waarde dan eerder gedacht.

Wandelen

Vooral die laatste opmerking is van belang: wandel vanaf Markt 10 in Deurne (ABN Amro) naar Griendtsveen, loop vandaar verder langs de Helenavaart en na in totaal 7 kilometer bereik je bij de Helenaveenseweg 64 de rand van de Peel.

Afstand controleren?Waarde van de Peel

De Peel is een bijzonder aantrekkelijk natuurgebied en dat ligt dus voor een deel van Deurne-centrum en de Koolhof op minder dan 7 kilometer afstand. Voor 1,6 % is de waarde van de huizen in dit gebied dus te danken aan de nabijheid van de Peel. De Zeilberg, vrijwel de complete Koolhof, de Kulert, de Hanenberg en de Merlenberg liggen nog dichter bij het natuurgebied, waardoor een (veel) groter percentage van de huizenprijs in deze gebieden aan de Peel is toe te schrijven.

Rekenkunst

Wat betekent dat? Deurne telt in totaal ongeveer 13.000 woningen. Laten we eens losjes schatten en rekenen. Stel dat ongeveer 3000 woningen met een gemiddelde waarde van 200.000 euro binnen die straal van 7 kilometer vallen. Dan is 6 miljoen euro (bij 1% in plaats van 1,6%) van de totale waarde van de huizen toe te schrijven aan de Peel. Kruipt de Peel tegen de kom van Zeilberg-Deurne aan, dan klimt de toegevoegde waarde van het onroerend goed al gauw naar de 60 miljoen (bij gemiddeld 10%).

Rijk Deurne

Met de Peel tegen de kom van Zeilberg-Deurne aan komt bovendien de rest van Deurne, inclusief Walsberg en Sint Josefparochie, óók binnen 7 kilometer afstand te liggen. Daardoor voegt de uitbreiding van de natuur misschien wel 100 miljoen of meer toe aan de waarde van Deurne. ‘Daams stelt dat zijn bevindingen veel grotere investeringen in (het behoud van) aantrekkelijke natuur rondom steden kunnen onderbouwen dan eerder mogelijk was’, schreef de Universiteit Groningen destijds. Deurne zag de kansen en greep die, samen met ‘Werkgroep Vergroot de Peel’, met beide handen aan.


Bron: Ingezonden door een betrokken inwoner van Deurne