woensdag 6 april 2016

GGD Brabant onderzoekt relatie longkanker en veehouderij

De GGD in de regio Brabant start een verkennend onderzoek naar de relatie tussen longkanker en veehouderij, schrijft minister Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. 


Aanleiding

Aanleiding zijn uitspraken van de vooraanstaande Brabantse oncologisch chirurg Ignas Van Bebber, die een verband ziet tussen intensieve veehouderij en het relatief veel voorkomen van longkanker in de provincie.

Omroep Brabant

Drie weken geleden zei Van Bebber bij Omroep Brabant: "In Brabant komt longkanker vaker voor dan in andere gebieden. Dat zegt iets, al is het niet één-op-één te relateren aan ammoniakuitstoot of fijnstof door veeteelt, dat moet verder onderzocht worden. Toch denk ik dat er een duidelijke relatie bestaat."
Meer lezen?  

GGD onderzoek

De GGD Hart voor Brabant start een onderzoek naar het verband tussen longkanker en veehouderijen. Dit gebeurt naar aanleiding van de opmerkingen van Van Bebber. De GGD gaat in gesprek met Van Bebber en bekijkt hoe vaak longkanker precies voorkomt in gebieden waar intensieve veehouderij is. Deze resultaten worden afgestemd met het Integraal Kankercentrum.
Meer lezen?

Fijnstof

Ook de relatie tussen longkanker en de hoeveelheid en samenstelling van fijnstof wordt onderzocht. Op basis van de uitkomsten van deze onderzoeken wordt bekeken of aanvullend onderzoek noodzakelijk is.


Onderzoek

Schippers schrijft dat naar aanleiding van het bericht bij Omroep Brabant, een lopend onderzoek naar de gezondheid van omwonenden van veehouderijen wordt uitgebreid. Ze neemt de signalen serieus maar benadrukt dat er op dit moment geen wetenschappelijke aanwijzingen zijn voor risico's.

Resultaten

Eind april komt de GGD met resultaten.

Reageren?
Bent u blij met het initiatief van minister Schippers? Mail naar duurzaamdeurnenieuws@gmail.com